Με 36 βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ,ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων να λένε όχι και 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ να δηλώνουν αποχή καταψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για κούρεμα όλων των καταθέσεων.

Όλοι οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων που μίλησαν στην Ολομέλεια ήταν καταπέλτες κατά της Ευρωπαικής Ένωσης και ειδικότερα εναντίον της απόφασης του Eurogroup.

Καρογιάν: Όχι στον αφανισμό της χώρας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε στην ομιλία του ως εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο όχι το οποίο δεν σημαίνει ναι στη διαιώνιση, όπως είπε, των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.

«Σημαίνει» τόνισε «όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».

«Το Όχι μας» πρόσθεσε «δε σημαίνει άρνηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να μην επαναληφθούν οι πρακτικές των Τραπεζών που οδήγησαν στη χρεοκοπία τους».

Σημείωσε ότι «καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν αναθεωρηθεί η πολιτική που αναγάγει την «τιμωρία» σε αρχή ενός παράδοξου κοινοτικού δικαίου».

«Γιατί ακόμα κι αν η τιμωρία ήταν αποδεκτή ως μέθοδος πολιτικού σωφρονισμού των λαών, αυτοί που την επιβάλλουν θα έπρεπε πρώτοι να απαντήσουν στο ερώτημα: «ποιοι και γιατί τιμωρούν ποιους και γιατί; και, βεβαίως, στη βάση ποιών αρχών»;

«Επιμένουμε να διεκδικούμε την Ευρώπη της σωτηρίας μας και όχι την Ευρώπη της καταστροφής μας».

Ο κ. Καρογιάν υπέδειξε ότι απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

«Η Ανάσταση θα έλθει αν εμείς με πίστη στο δίκαιο και την υπόθεση μας και με την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, πορευθούμε με σύνεση και χωρίς αμφιταλαντεύσεις προς το τέρμα. Προς τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

Ομήρου: Ληστρική η απόφαση

Η ΕΔΕΚ, δια του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου αξίωσε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Tόνισε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση.

Σημείωσε ότι στην αυριανή σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό ,το κόμμα του θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για έκδοση εθνο-ομολόγου με εγγύηση τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ θα εισηγηθεί και την πώληση μιας τράπεζας για να μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι εκτός Κύπρου προσπαθούν να την μετατρέψουν τη χώρα ως αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας .

«Η Βουλή», τόνισε «καλείται να απαντήσει κατά πόσο η ΚΔ ως συντεταγμένο κράτος θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο νεο-αποικιακρατικών δεσμών.

Ο κ. Ομήρου είπε όχι στον ωμό εκβιασμό και στην υποδούλωση, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του Eurogroup ενταφιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο».

Επίσης έκανε λόγο για ληστρική αφαίρεση των χρημάτων από τους καταθέτες και μια απόφαση η οποία παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σημείωσε, ότι η απόφαση της περασμένης εβδομάδας αποτελεί εκβιασμό προς την κυβέρνηση η οποία έπρεπε να ζητήσει χρόνο να διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Υπέδειξε, ότι θα έπρεπε να σεβαστούν το πολιτικό σύστημα της χώρας και διερωτήθηκε εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο εάν ξένοι καταθέτες θα αφήσουν τις καταθέσεις τους στις κυπριακές τράπεζες.

Με την απόρριψη του ληστρικού νομοσχεδίου τόνισε αποφεύγεται η καταστροφή.

Συλλούρης: Αρπαγή των καταθέσεων

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup επέκρινε ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος όπως είπε δεν σεβάστηκε την ευρωπαική οδηγία που αποτελεί ευρωπαικό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών.

«Το μόνο που τον ενδιέφερε» σημείωσε «ήταν οι δικές του εκλογές και να διαλύσουν την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών» και πρόσθεσε:

«Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη, αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Από ανθρώπους που έχουν πάρει συντάξεις και τις έχουν βάλει στις καταθέσεις τους».

«Αν αυτή είναι η Ευρώπη εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Συλλούρης


Περδικης: Ατιμωτική απόφαση


Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για επιβολή νέας ξένης κυριαρχίας , την οποία αποκάλεσε χρεοκρατία.

Οι Οικολόγοι, σημείωσε είναι υπέρ του ορθολογισμού, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και μείωσης των καταθέσεων αλλά όχι σε ένα σχέδιο που είναι καταστροφικό για την οικονομία που θα υποδουλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν θα επιτρέψουμε», τόνισε, «να μας επιβάλουν την υποδούλωση του λαού».

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, σημείωσε ο κ. Περδίκης και σήμερα λέμε ένα τολμηρό ΟΧΙ».


Κουλίας: Απαράδεκτο κούρεμα


Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο και επαίσχυντο το κούρεμα καταθέσεων.

Τόνισε ότι από το βήμα της Ολομέλειας οι ευρωπαίοι εταίροι μας αξίωσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφιστούν νόμοι που είναι ενάντια στο Σύνταγμα.

Είναι πρωτοφανές, είπε, αυτό που ζει ο κυπριακός λαός να δέχεται αυτή το κτύπημα από την ενωμένη Ευρώπη και να βάζει χέρι στις καταθέσεις ανθρώπων που μόχθησαν για να κάνουν κάποιες αποταμιεύσεις.

Facebook Comments