Τιμώντας τον γοητευτικό «βιολιστή» της αθάνατης ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας του 1970, τον αγαπημένο ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Ανδρέα Μπάρκουλη, οι συντελεστές της παράστασης «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα» τού αφιερώνουν μία βραδιά συμπαράστασης και στήριξης.

Παρουσία του ίδιου του Ανδρέα Μπάρκουλη, που θα παρακολουθήσει την παράσταση, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του, η Ελληνική Θεαμάτων και οι ηθοποιοί του έργου «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, στο θέατρο Μικρό Παλλάς, θα τιμήσουν τον δημοφιλή ηθοποιό, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, εκτός από προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζει και οικονομικές δυσκολίες.

Με το παλιό εκείνο άρωμα

Διατηρώντας το ύφος και το χρώμα εκείνης της εποχής, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, 52 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου, σκηνοθετεί μία διασκευή που συνδυάζει το θεατρικό έργο με το μετέπειτα κινηματογραφικό του σενάριο και παρουσιάζει ξανά τον έρωτα – σκάνδαλο για τα τότε ήθη και την κοινωνική τάξη της ηρωίδας, με τη Βίκυ Σταυροπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο της εκρηκτικής σαραντάρας, που στιγματίστηκε από την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου.

Η Τζένη Πετρομιχάλη είναι μια πλούσια χήρα «ολίγον πεταχτούλα», που μόλις έκλεισε τα σαράντα, αλλά όλοι της κοπανάνε ότι είναι σαράντα και. Όταν ερωτεύεται έναν γοητευτικό – αλλά φτωχό – βιολιστή, έρχεται αντιμέτωπη με τα αδέρφια της, που θέλουν να την παντρέψουν με τον ηλικιωμένο και κουφό εφοπλιστή, Τζώρτζη Χατζηθωμά.

Από γενιά σε γενιά

Το 1957, οι Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος  έγραψαν την κωμωδία «Σαράντα και…», η οποία, τρία χρόνια αργότερα ανέβηκε στο θέατρο Ακροπόλ από τον θίασο της Μαίρης Αρώνη, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Στον κινηματογράφο, μεταφέρθηκε 10 χρόνια αργότερα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τον τίτλο «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» και την αλησμόνητη ερμηνεία της Ρένας Βλαχοπούλου, που απογείωσε τον ρόλο, στο πλευρό του Ανδρέα Μπάρκουλη. Όπως έλεγε η ίδια, ήταν η αγαπημένη της ταινία. Ξετρελάθηκε όταν διάβασε το σενάριο, αλλά έθεσε δύο όρους για τη διανομή: την ξινή αδερφή της να υποδυθεί η Τασσώ Καββαδία και τον κουφό εφοπλιστή ο Γιώργος Γαβριηλίδης.

Και, φυσικά, πρόσθεσε τις προσωπικές της πινελιές στο σενάριο, με πρώτη και καλύτερη την προσφώνηση «κοκάλλω», που απέδωσε στην Τασσώ Καββαδία, με αποτέλεσμα αυτός ο τίτλος να την ακολουθεί για ολόκληρες δεκαετίες. Η ταινία παίζεται ανελλιπώς στην τηλεόραση, πάντα φρέσκια και ξεκαρδιστική, διασκεδάζοντας γενιές και γενιές.

Ταυτότητα παράστασης: διασκευή: Θοδωρής Πετρόπουλος, σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη,
κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, μουσική διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης. Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ελένη Κρίτα, Βάσω Γουλιελμάκη, Νεφέλη Ορφανού, Στράτος Χρήστου, Κωνσταντίνος Κακούρης, Γιώργος Δεπάστας, Ivan Svitailo.

Πληροφορίες: Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου – Αθήνα, τηλ.: 210 3210025. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 (λαϊκή) και 21:00, Κυριακή: 18:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: πλατεία: 20 ευρώ, λαϊκή (Σάββατο απόγευμα): 17 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας). Προπώληση εισιτηρίων: Μικρό Παλλάς, με πιστωτική κάρτα: 210 8938100, ηλεκτρονικά: www.ellthea.gr και www.tickehour.com.
 

Facebook Comments