Ούτε οι καταθέτες, αλλά ούτε και οι μέτοχοι των Κυπριακών τραπεζών επηρεάζονται στην Ελλάδα. Το πρώτο θέμα το… έληξε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος από το περασμένο Σάββατο με το που επέστρεψε από το θυελλώδες Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ξεκαθάρισε ότι αν γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο οι καταθέτες στα υποκαταστήματα των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας δεν επηρεάζονται.

Το ίδιο επανέλαβε και την Καθαρή Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Εκείνο που απέμεινε να διευκρινιστεί είναι τι θα γίνει με τις μετοχές. Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρίνιζαν χθες στο «M» ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από το ισχύον καθεστώς.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εισηγμένη η Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, που έχει ως έδρα την Λευκωσία και όχι τα υποκαταστήματα της ίδιας τράπεζας ή κάποια θυγατρική της στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές της Cyprus Popular. Ακόμα κι αν το ενεργητικό των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα περάσει σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή των μετοχών, όπως έγινε χαρακτηριστικά με την Αγροτική Τράπεζα, η οποία εξ ολοκλήρου πέρασε στην Πειραιώς.

Εκείνο που τονίζουν από την Κεφαλαιαγορά είναι ότι θα απαιτηθούν πολλές διευκρινήσεις από τις πιστωτικές τράπεζες, διότι θα μειωθεί αισθητά το ενεργητικό τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι από το περασμένο Σάββατο που έγινε ο σάλος με τις κυπριακές καταθέσεις και το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μεγαλονήσου, έχουν εγκατασταθεί στο νησί ισχυρά και δυνατά κεφάλαια από τη Ρωσία, όπως ο χρηματο/οικονομικός βραχύονας της Gazprom…

Facebook Comments