Προπομπό για τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελεί η σημερινή σύσκεψη εργασίας που διεξάγεται στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα των ενιαίων ρυθμίσεων στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, το νέο πλαίσιο των οργανωτικών και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται εντός του μήνα η συγκρότηση επιτροπής που θα προετοιμάσει τα ασφαλιστικά ταμεία για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητική βάση, κάτι που θα ισχύσει από την 1/1/2015 με την ενεργοποίηση της εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, σκοπός της σύσκεψης είναι να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής λόγω της έλλειψης ελέγχου και παρακολούθησης στο σύστημα καταβολής εισφορών και παροχών στα ταμεία της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ (ΕΤΕΑ,ΤΑΠΙΤ).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει νέο κύμα περικοπών στα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, επισημαίνοντας πως «οι συντάξεις με τη μορφή κοινωνικών παροχών δεν θα θιγούν».

Στη σημερινή σύσκεψη έχουν κληθεί ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών(ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κ. Αναστάσιος Παπανικολάου και κ. Αθανάσιος Αθανασίου αντίστοιχα, ο διοικητής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Το­μέα (ΤΑΠΙΤ) κ. Παύλος Παππάς, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αρτεμις Δεδούλη και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κυρία Ευφροσύνη Κουσκουνά.

Facebook Comments