Κορίτσια και Αγόρια της θεατρικής ομάδας Ακροκύτταρο θα παίξουν, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν με τις κιθάρες τους, ζώντας  «Το όνειρό τους», σε μια παράσταση που βασίζεται στο έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και διδάχτηκε στα παιδιά από την κυρία Κάλλη Αγγελετοπούλου, με πολύ κόπο, ανάμεσα σε μηνύματα στα κινητά τους και εφαρμογές στα tablet τους…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Άνοιξη του 2010 γονείς και απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης και δίπλα στο Μουσείο της, η ομάδα Ακροκύτταρο, αποφασίζει να δώσει βήμα στα παιδιά και τον αυθορμητισμό τους.  

 

Στόχοι της θεατρικής ομάδας «Ακροκύτταρο» ήταν οι εξής:

·         Η Ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων με κέντρο το σχολείο της Ακρόπολης.

·         Η Διατήρηση της σχέσης των αποφοίτων μεταξύ τους , με τους παιδαγωγούς τους και τον χώρο του Σχολείου, από όπου ξεκίνησαν όλοι μαζί το ταξίδι της αναζήτησης και της γνώσης στην ηλικία της αθωότητας, την ¨ηλικία του βλέμματος¨.

·         Η Υποστήριξη του εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού έργου των διδασκόντων.

·         Η Καθιέρωση βραβείων.

·         Η Συμβολή στη συντήρηση, ενίσχυση και αναμόρφωση των υποδομών του Σχολείου της Ακρόπολης.

 

 

 

 

 

 

 

Σύντομο Ιστορικό του Σχολείου

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», Αντισθένους 7 (απέναντι από το Μουσείο Ελληνικής Σύγχρονης Τέχνης), με είσοδο 3 ευρώ και μια μουσική έκπληξη στο τέλος της παράστασης.

Σύμφωνα με τα Αρχεία που υπάρχουν στο Σχολείο, η πρώτη καταγραφή ξεκινάει από το 1895 και φέρει τον τίτλο ΙΑ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ (ΠΛΗΡΕΣ) με 243 μαθητές. Διευθυντής του Σχολείου ο  Χαρίτος Θεοδόσιος, που παραμένει Διευθυντής μέχρι το 1909 και επανέρχεται τα έτη 1912- 20 και τη διετία 1922- 24. Σαν δάσκαλος συνεχίζει στην 5ετία 1924- 29. Το 1929 μετονομάστηκε σε 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και γίνεται ΜΕΙΚΤΟ με 351 μαθητές. Η έδρα του σχολείου ήταν στη οδό Ζαχαρίτσα κοντά στο λόφο του Φιλοπάππου. (Το 1934 αντί ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ γίνεται Γ’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Το 1920- 21 και το 1924- 1940 διευθυντής υπήρξε ο Νικόλαος Μπούρας, ο οποίος με τις ικανότητές του άφησε εποχή έτσι ώστε το σχολείο να λέγεται του Μπούρα. (Ο ίδιος και η οικογένεια του έμεναν στο χώρο που σήμερα στεγάζεται στο 27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Κλασσικό).

Το 1931 θεμελιώθηκε το κτήριο στην οδό Καλλισπέρη επί πρωθυπουργίας Ελ. Βενιζέλου και υπουργού παιδείας Γ. Παπανδρέου σε οικόπεδο που παραχώρησε ο  Καλλισπέρης.

Τα σχέδια του σχολείου εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός, που υπήρξε ένας από τους εξέχοντες Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ου αι.  Στα σχέδια συνεργάζεται και ο Ιταλοελβετός αρχιτέκτονας Α. Σαρτόρις, γεγονός πρωτοφανές για την εποχή εκείνη.      Το σχολείο γίνεται γνωστό στην πρωτοπορία των Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων του μεσοπολέμου ως «το σχολείο της Ακρόπολης».          Ο ίδιος ο Π. Καραντινός αναφέρει ότι προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το σχέδιο που έπρεπε να κάνει καθώς το σχολείο βρισκόταν κάτω από την Ακρόπολη. Δίνοντας έναν ιδανικό προσανατολισμό πετυχαίνει τη διάχυση του φωτός μέσα από μεγάλα οριζόντια παράθυρα στις αίθουσες φέρνοντας το κτίριο σε μια αρμονική συνδιαλλαγή με τον Παρθενώνα.

Στην δεκαετία του ’90 ο Α. Σαρτόρις επισκέφτηκε το σχολείο, ως τιμώμενο πρόσωπο από το Πολυτεχνείο και εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του βλέποντας ότι το κτίριο όχι μόνο διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αλλά και εξακολουθεί να αποτελεί το χώρο όπου εκατοντάδες παιδιά θεμελιώνουν τη βασική τους εκπαίδευση.

Το 1940 μετονομάζεται σε 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Δ’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ με 355 μαθητές. Στη διάρκεια της κατοχής οι Ιταλοί το επιτάσσουν και λειτουργεί ως κέντρο Διαβιβάσεων, ενώ παρουσιάζεται μείωση του αριθμού των μαθητών με αποτέλεσμα το σχολικό έτος 1943- 44 να μην λειτουργήσει. Την επόμενη χρονιά 1944- 45 έχουμε 2 διδακτικά έτη (το πρώτο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1944 και το δεύτερο μέχρι τον Ιούνιο του 1945) ενώ οι μαθητές ανέρχονται σε 328. Το 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών λειτουργεί για μικρό διάστημα σαν νοσοκομείο του ΕΛΑΣ.

  Τον Ιανουάριο του 1952 ιδρύεται με την ονομασία που φέρνει μέχρι σήμερα, 70ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Λίγο αργότερα στο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία της Δ’ Εκπ/κης Περιφέρειας Αθηνών (στις αίθουσες που σήμερα στεγάζονται το ένα τμήμα της Β’ τάξης και το 27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Κλασσικό). Το σχολείο λειτουργεί σαν Πρότυπο. Εφαρμόζονται οι νέες -για την εποχή τους- «τάσεις» και «απόψεις» στον τομέα της διδασκαλίας και μάθησης.

Facebook Comments