Οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν στο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του, Σ. Λαζαρίδη, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg».
 
Ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα και πλέον, τα διεθνή funds αξιολογούν τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διαμορφώσουν την επενδυτική τους πολιτική.
 
Στην ερώτηση αν η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον MSCI θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά για την είσοδο νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε ότι, παρά την υποβάθμιση, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις φέτος είναι τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ότι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα διευκολύνουν σημαντικά τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις.
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αναλυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγάλο, καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει πλέον η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι επενδυτές το γνωρίζουν και περιμένουν για την επόμενη φάση, την πραγμάτωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
 
Ολοκληρώνεται, εν τω μεταξύ, σήμερα, το ετήσιο Roadshow παρουσίασης ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, που διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά, το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.
 
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 συναντήσεις μεταξύ 200 διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων (fund managers) και 28 εισηγμένων εταιρειών, που συμμετείχαν στο Roadshow.
 
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο φετινό roadshow είναι οι: Εθνική Τράπεζα, Eurobank EFG Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda Development, Marfin Investment Group, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μότορ Οιλ, ΔΕΗ, Τιτάν, Ιντραλότ, Γρ. Σαράντης, Μυτιληναίος, Follie Follie, Eurobank Properties, Frigoglass, Fourlis, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, MLS Multimedia, Τέρνα Ενεργειακή.
 
Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την ελληνική αγορά, ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και πολλοί νέοι επενδυτικοί οίκοι ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να επεκταθούν οι συναντήσεις και για τρίτη ημέρα προκειμένου να καλυφθεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Στο Roadshow συμμετείχαν θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι κυρίως από τη Μ. Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία αλλά και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με ομιλητές τους Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ηλία Λεκκό, διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης & Αγορών της Τράπεζα Πειραιώς, Μιχάλη Μασουράκη, διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και Πλάτωνα Μονοκρούσο, επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Eurobank και θέμα «Εξελίξεις στην ελληνική οικονομία». Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Ντέιβιντ Πάουελ (David Powell), Economist του Bloomberg.

Facebook Comments