Ξεχάστε τα στατιστικά που είχαμε συνηθίσει και όλες τις προγενέστερες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι κάθε νέο αποτέλεσμα τριμήνου για το ΑΕΠ, από εδώ και πέρα, θα είναι μια θετική έκπληξη.

Αναφέρομαι φυσικά στο αποτέλεσμα του β τριμήνου, το οποίο έδειξε ότι η ύφεση του β τριμήνου περιορίστηκε στο 3,8% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του 4,6%. Τη διαφορά έκαναν στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως, αυτά για την τουριστική κίνηση, που είχαν μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ

Καταρχήν φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, στην πρόβλεψη του, ότι η φετινή ύφεση θα είναι κάτω από το 4%. Θεωρώ όμως ότι οι οικονομικές εξελίξεις δείχνουν να καλύτερες κι αυτής της αισιόδοξης πρόβλεψης του.
Κι αυτό γιατί ήδη από το β τρίμηνο φαίνεται ότι η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς, θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη του 4%.

Προσεγγίζοντας το θέμα συντηρητικά, με ύφεση 3,8% το β τρίμηνο, έχουμε ήδη ένα αποτέλεσμα ενός τριμήνου με ύφεση λίγο κάτω του 4%. Με δεδομένο ότι η ύφεση στο γ τρίμηνο θα είναι αρκετά χαμηλότερη του περσινού τριμήνου, θα πρέπει να έχουμε σημαντική επιδείνωση στο δ τρίμηνο και ύφεση άνω του 5% για να καταλήξουμε σε συνολικό αποτέλεσμα λίγο κάτω από το 4%.

Η πιθανότητα να έχουμε σημαντική επιδείνωση στο δ τρίμηνο είναι υπαρκτή, λόγω μιας ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Όμως είναι αυτές οι εξελίξεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει την επέκταση της τουριστικής περιόδου και το φθινόπωρο. Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα Δημόσια έργα, τα οποία προβλέπεται ότι θα ενταθούν το φθινόπωρο με την πλήρη απελευθέρωση της χρηματοδότησης τους.

Δεν βλέπω οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες να έχουν τη δύναμη ή τη δυναμική να επηρεάσουν τις οικονομικές εξελίξεις

Παραμένω στην προγενέστερη πρόβλεψη μου, ότι θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ από το δ τρίμηνο του ’13.

Κλειδιά για την υλοποίηση της πρόβλεψης μου, είναι α) η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα (6,3 δις), β) η εξαγγελία μέτρων για την αναθέρμανση της αγοράς του ακινήτου και γ) σημαντικές εξελίξεις είτε στο μέτωπο της εισροής κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) είτε στο μέτωπο ων ιδιωτικοποιήσεων/απευθείας ξένων επενδύσεων.

Βήμα, βήμα προσεγγίζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

Facebook Comments