Η επικοινωνιακή τακτική των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων έπεσε σε τοίχο. Παρά τις προσδοκίες που τεχνηέντως καλλιεργήθηκαν, με προφανή στόχο τη συσπείρωση του εσωτερικού μετώπου προ της υπερψήφισης μέτρων και έσχατων προαπαιτουμένων, το κυβερνητικό στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πορεύεται, κρατώντας μικρό καλάθι αναφορικά με το ορόσημο της 15ης Ιουνίου και του τετ α τετ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όσο κι αν κορυφαία στελέχη, μάλιστα, όπως για παράδειγμα ο κεντρικός διαπραγματευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θα λάβει στα χέρια του την πρόταση των πιστωτών, επιχειρούν να ανασύρουν αφήγημα επιτυχίας εν όψει του Eurogroup, γίνεται όλο και πιο σαφές πως η Αθήνα θα αποχωρήσει με άδεια χέρια τόσο για το ζήτημα του χρέους, όσο και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το ραντεβού των Βρυξελλών, στο οποίο θα δώσει το «παρών» η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου βέρτιγκο τόσο για τους στόχους, όσο και για τη στρατηγική του αναφορικά με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της αξιολόγησης. Σκοπός των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, είναι την Πέμπτη να πέσουν τίτλοι τέλους στο χάος που προκαλεί στην πραγματική οικονομία η αβεβαιότητα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο της καταφυγής στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, εάν οι μαξιμινοί δεν λάβουν τον περιλάλητο… καθαρό διάδρομο που επιδιώκουν, σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό, διότι κάθε φορά που η συγκυβέρνηση επέλεξε, μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργούσε, να μεταφέρει το όλο θέμα των διαπραγματεύσεων στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, οι εταίροι και, κατά κύριο λόγο, το Βερολίνο την παρέπεμπε στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Δηλαδή, το Eurogroup, με τις καθυστερήσεις και την παράταση της αβεβαιότητας να επιτείνουν το κλίμα της αστάθειας.

«Για εμάς ο στόχος παραμένει σαφής: Καθαρή λύση, όχι μετάθεση του προβλήματος, συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και φυσικά συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, που θα βοηθήσουν στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως βλέπετε το τελευταίο διάστημα, ανακάμπτει. Ομως, όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη, με δεδομένη την αβεβαιότητα. Πρέπει, λοιπόν, αυτός ο κύκλος της αβεβαιότητας να κλείσει οριστικά. Να κλείσει μία και καλή», ανέφερε (Alpha) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εν αναμονή της άφιξης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, στην Αθήνα, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα σημεία του deal που θα πέσουν στο τραπέζι τoυ Eurogroup, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν πως το Παρίσι έχει καταθέσει μία πρόταση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που αφορά έναν αυτόματο μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο, ανάλογα με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα προσαρμόζονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Eχω την εντύπωση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση να κλείσουμε στις 15 Ιουνίου», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Χαλί, πάντως, για την 22α Ιουνίου έστρωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. «Δεν θα ήταν έκπληξη εάν η λύση δοθεί στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Και, βεβαίως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος θεσμός -του Eurogroup- ο οποίος δεν είναι καν θεσμός, δεν θα καταφέρει να δώσει απαντήσεις ή λύσεις στα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι», ανέφερε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οσον αφορά σε αυτό καθαυτό το ενδοοικογενειακό επίπεδο της Κουμουνδούρου, η… γκρίνια στελεχών για τις απανωτές κυβιστήσεις της κυβέρνησης, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, δομεί τη μία όψη του νομίσματος.

Η έτερη σχετίζεται με τα σενάρια που καλά κρατούν και θέλουν τον κ. Τσίπρα να σκέφτεται μία κίνηση ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου, με τις πληροφορίες για… σάρωμα του οικονομικού επιτελείου να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Οι σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου-υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου, έχουν περάσει από… σαράντα κύματα, ορισμένοι εντός της κυβέρνησης καταλογίζουν στον κεντρικό διαπραγματευτή πως… έδεσε τα χέρια της Αθήνας με την οπτική της «συμφωνίας-πακέτο», ενώ στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται και οι Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Facebook Comments