Τα διεθνή funds ομολόγων προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες εισροές τους σε περισσότερα από δύο χρόνια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, καθώς οι βρετανικές εκλογές και η πολιτική κρίση στον Κόλπο πυροδότησαν μία έντονη στροφή προς τα “ασφαλή” assets.

Οι επενδυτές τοποθέτησαν 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, με τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού να προσελκύουν 9,6 δισ. δολάρια και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης 1,4 δισ, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA.

Συνολικά, οι εισροές “μαμούθ” ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί σε εταιρικά ομόλογα από τον Φεβρουάριο του 2015, με το σύνολο από τις αρχές του έτους να αγγίζει τα 119 δισ. δολάρια.

Η BofA σημειώνει επίσης ότι τα πολύτιμα μέταλλα είδαν τις μεγαλύτερες εισροές τους σε 11 εβδομάδες, αγγίζοντας τα 800 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας πως η στροφή στα “ασφαλή” ομόλογα και τον χρυσό, αντανακλά τον αυξανόμενο κίνδυνο στις αγορές.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως η διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου το Κατάρ απομονώθηκε από τους γείτονές του, και οι βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, οι οποίες οδήγησαν σε ένα “μετέωρο” κοινοβούλιο, ήταν αυτά που οδήγησαν τους επενδυτές σε risk-off στρατηγική. Νευρικότητα επίσης είχε προκαλέσει και η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI, James Comey, στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι εισροές επεκτάθηκαν ακόμη και σε κρατικά ομόλογα χαμηλής απόδοσης καθώς και στα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυσαν 600 εκατομμύρια δολάρια, τις μεγαλύτερες εισροές σε 19 εβδομάδες.

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών προσέλκυσαν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, την 19η εβδομάδα εισροών τους.

Από την άλλη μεριά, οι μετοχές τις περιοχής των αναδυόμενων αγορών υπέστησαν εκροές ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, με τις μετοχές των ΗΠΑ να σημειώνουν τις μεγαλύτερες εκροές διεθνώς αγγίζοντας τα 5,1 δισ. δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές προσέλκυσαν 900 εκατομμύρια δολάρια.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments