Η εμπιστοσύνη στο Χ.Α. και ενδεχομένως το πλαγιοανοδικό σενάριο θα επανέλθουν όταν…  ανοίξουν και πάλι οι Κυπριακές τράπεζες. Στην αγορά, παρά τις διαψεύσεις, είναι διάχυτη η φήμη ότι η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία πώλησης σε ρώσικα κεφάλαια.  Παράγοντες της αγοράς στέκονται στο γεγονός ότι δεν είναι τυχαία η συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης της Λαϊκής στο ταξίδι του Κύπριου Υπ.Οικ. κ. Μ. Σαρρή στη Μόσχα. 

Αν κλείσει τελικά το deal, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα αφορά το ενεργητικό της τράπεζας στην Κύπρο και όχι στην Αθήνα, το οποίο θα περάσει στο ΤΧΣ, το οποίο εν συνεχεία θα δρομολογήσει την πώλησή του σε ελληνικό όμιλο. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Κύπρου, η οποία όμως, έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές για πώληση των assets της στην Ανατολική Ευρώπη, αν και είναι αμφίβολο αν θα γίνει κάτι τέτοιο σύντομα.

H αντίδραση που έβγαλε την Τετάρτη η αγορά, δεν πείθει. Και δεν πείθει, διότι ενδοσυνεδριακά έσπασε η στήριξη των 920 μονάδων, αν και στη συνέχεια ο γενικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 920 για να κλείσει στις 930,73 μονάδες και με κέρδη 0,79%. Η νευρικότητα είναι αυτή που κυριαρχεί στο Χρηματιστήριο, επισημαίνουν οι αναλυτές, αφού η αγορά κινείται στο ρυθμό των εξελίξεων που συντελούνται στην Κύπρο.
Κατά τα άλλα, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η έκτακτη γ.σ. του ΟΠΑΠ, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου και με θέμα την έγκριση της σύμβασης με την Ιντραλότ ύψους 108 εκατ. ευρώ. 

Η αντίδραση που βγήκε την Τετάρτη στις τράπεζες ήταν περισσότερο αντανακλαστική, για να μη διαλυθούν οι αποτιμήσεις, όπως λένε επί λέξει οι χρηματιστές.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 4,28%, με την Alpha να ενισχύεται άνω του 8%, η Eurobank 7,3%, Πειραιώς 5,65% και Εθνική 4,92%.  Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών βρίσκονται στα τάρταρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η τρόικα θέλει να χαλάσει το deal της Εθνικής με τη Eurobank, προκειμένου να αξιοποιηθεί η τελευταία στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Πειραιώς και Eurobank έχουν κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 242 εκατ. ευρώ που είναι της MIG και η Εθνική χαμηλότερη των των 868 εκατ. ευρώ που είναι της Motor Oil. Η Alpha έχει κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη από 452 εκατ. ευρώ που είναι του… ΟΛΠ.

Αντίδραση σχεδόν κατά 7,5% για τη MIG, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις ότι ο τζίρος της εταιρείας από τη δραστηριοποίηση στην Κύπρο συμβάλει μόνο κατά 1% στο συνολικό κύκλο εργασιών. Κέρδη για την Eurobank Properties η οποία οδεύει σε συγχώνευση με τον βαχίονα ακινήτων της ΕΤΕ, κέρδη άνω του 3% για τα Folli Follie, αντίδραση στα 7,95 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, στο 1,72 ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, στα 18,08 ευρώ ο ΟΛΠ, στα 11,30 η ΜΕΤΚΑ, στα 2,70 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 6 ευρώ η ΔΕΗ και στα 4,42 ευρώ η ΕΧΑΕ.

Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές και διαμορφώθηκαν μόλις στα 54 εκατ. ευρώ. 

Facebook Comments