Σε μία αξιόπιστη συμφωνία για το χρέος ευελπιστεί σήμερα η Ελλάδα στο Eurogroup, ώστε να δοθεί τέλος στο “δράμα της κρίσης”, αναφέρει το Bloomberg.

“Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ υψηλές”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της Χάγης. “Νομίζω πως θα το λύσουμε αυτό και το ΔΝΤ θα πάρει μια θετική απόφαση”.

Πολλά κράτη με μπροστάρη τη Γερμανία επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για επιπλέον βοήθεια. Ενώ το ΔΝΤ συμμετείχε στις δύο πρώτες διασώσεις, έχει μείνει εκτός από το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Εκτιμά ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή στο QE δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ σίγουρο και πρόσθεσαν πως πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταση.

Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας ενισχυμένης καταβολής κεφαλαίων ώστε να δοθεί στην Αθήνα ένα “μαξιλάρι” στην περίπτωση που θέλει να προσπαθήσει την έξοδο στις αγορές.

Facebook Comments