Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDRs) της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank στο Restricted Default (RD).

Σε «ccc», από «f» προηγουμένως, αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (VRs) των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό τους στην κατηγορία «περιορισμένη χρεοκοπία, RD».

Το αξιόχρεο (Issuer Default Ratings, IDR) των ελληνικών τραπεζών είχε υποβαθμισθεί στην κατηγορία RD στις 29 Ιουνίου 2015, μετά από την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων, σε συνέχεια των μεγάλων εκροών που είχαν σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τον Fitch, «η αναβάθμιση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών και την προσδοκία του οίκου ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, περιορίζει τους πολιτικούς κινδύνους και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Fitch θεωρεί απίθανη την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένει σταδιακά βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και συγκεκριμένα τη σταδιακά άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων. 

Facebook Comments