Ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει η Ίος, ένα μικρό νησί που ξεχωρίζει όμως για τις μεγάλες χρυσές παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά και τους γραφικούς κολπίσκους. Η Ίος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, λοφώδες με γκρεμούς που φτάνουν ως τη θάλασσα στις περισσότερες πλευρές του. Χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές. Το νησί τους χωράει όλους, από νέους που μόλις τέλειωσαν το σχολείο και εξερευνούν τον κόσμο της νύχτας μέχρι οικογένειες με μικρά παιδιά που αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση.

Τι να δείτε:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το κτίριο που στεγάζεται είναι νεοκλασικό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Χώρας. Είναι κτίσμα του 20ου αιώνα και στέγαζε την οικία της οικογένειας Αμοιραδάκη. Ο κάτω όροφος του κτιρίου διαμορφώθηκε σε μουσείο που περιβάλλεται από ένα προαύλιο χώρο. Υπάρχουν τέσσερις αίθουσες στο μουσείο, στις οποίες φιλοξενούνται εποχιακές εκθέσεις, οπτικοακουστικά μέσα οργάνωσης και μελέτης. Παράλληλα, στην αυλή του δεσπόζουν ογκώδη αντικείμενα, όπως αγάλματα, μέλη αγαλμάτων, σαρκοφάγοι.

Το Θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης”. Το ανοιχτό θέατρο 1.000 θέσεων Οδυσσέας Ελύτης είναι από πέτρα και μάρμαρο και βρίσκεται στην άκρη της Χώρας με θέα στον κόλπο του Μυλοπότα. Είναι ένα ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt, ο οποίος εκτός από καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Βερολίνου, ήταν λάτρης της Ίου και επίτιμος δημότης της.

Το Παλαιόκαστρο. Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Ίου σε ένα ύψωμα που δεσπόζει στις ακτές του νησιού και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την Πάρο, την Νάξο, την Αμοργό και τις μικρές Κυκλάδες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κάστρο το έχτισαν οι βυζαντινοί και το χρησιμοποίησαν για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούσαν στην Κρήτη.

Σκάρκο. Ο λόφος του Σκάρκου βρίσκεται στον Κάμπο, μια από τις πιο εύφορες περιοχές του νησιού. Με την ανασκαφική έρευνα ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος έως σήμερα γνωστός οικισμός των μέσων της Πρώιμης εποχής του Χαλκού κι ένα νεκροταφείο του τέλους της Μέσης και των αρχών της Ύστερης εποχής του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), το οποίο επικαλύπτεται εν μέρει από τον πρωιμότερο οικισμό.

Τους Ανεμώμυλους: Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας της Ίου βρίσκονται 12 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι. Η Ίος είναι ίσως το μοναδικό νησί των Κυκλάδων όπου θα βρείτε τόσους ανεμόμυλους στο ίδιο μέρος.

Που να κολυμπήσετε:

Στον φημισμένο Μυλοπότα με τη μεγάλη παραλία με τα καταγάλανα νερά και τα beach bars και στην πολυσύχναστη Κουμπάρα. Στο Μαγγανάρι με τα κρυστάλλινα νερά, βελούδινη άμμο και σκάφη να σουλατσάρουν. Στον κόλπο της Αγίας Θεοδότης για ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα μετά το μπάνιο, με θέα την Ηρακλειά και στη μικρή Τζαμαρία με θέα το λιμάνι. Στο Γιαλό, μια οργανωμένη παραλία, κοντά στο λιμάνι με αμμουδιά και αρμυρίκια. Για απόλυτη ησυχία προτιμήστε τις απομονωμένες παραλίες Πλάκες, Παππά, Νεράκι και Σαπουνόχωμα. Τέλος υπάρχει και η παραλία Ψάθη που είναι ιδανική για wind surfing.

Που να μείνετε:

Το καλοκαίρι στην Ίο ξεκινά στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Εξαιρετική διαμονή στο Liostasi Hotel and Suites (22860-92140, www.liostasi.gr), στο πολυτελέστατο Agalia Luxury Suites (6970114922, www.agaliahotel.com), αλλά και στο πιο προσιτό οικονομικά Yialos Ios Hotel (22860-41421, yialosioshotel.reserve-online.net). Στο Ios Palace Hotel & Spa με δύο πισίνες και εξαιρετική θέα στον Μυλοπότα (2286 092000, www.iospalacehotel.com). Για τους λάτρεις του camping υπάρχει το θρυλικό Far Out που ανοίγει ακόμα νωρίτερα. (www.faraoutclub.com)

Για περισσότερα δωμάτια και ξενοδοχεία μπορείτε να ενημερωθείτε και από την ιστοσελίδα του δήμου (www.ios.gr)

Που να φάτε:

Αν βρεθείτε σε κάποιο νιώτικο τραπέζι, δοκιμάστε οπωσδήποτε γλυκιά κολοκυθόπιτα, σύκα με σουσάμι, μοσέντα ( καρπουζόπιτα με αλεύρι και μέλι) και σκοτύρι (πικάντικο τυρί με πιπέρι και θυμάρι). Για φρέσκο ψάρι, αχινομακαρονάδα και καλαμαράκι γεμιστό θα πάτε στον Δράκο (22860-91281), ενώ στους Μύλους ( 22860-91284) για κλέφτικο και κοντοσούβλι. Στο μεζεδοπωλείο Κατώγι ( 6983440900) θα φάτε το πιο ωραίο αρνάκι με μετσοβόνε. Στην παραλία της κουμπάρας το ομώνυμο κυκλαδίτικο ψαροεστιατόριο Κουμπάρα (2286091699) για υπέροχη γαριδομακαρονάδα και τα θαλασσινά που ψαρεύτηκαν πριν από λίγο. Για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που θα γλύφετε τα δάχτυλα σας, στο Nest (22860-91778) στη Χώρα.

Που να διασκεδάσετε:

Στο ιστορικό Sunset Bar του νησιού που άνοιξε το 1967 για να δείτε το ηλιοβασίλεμα απολαμβάνοντας τα πιο ωραία κοκτέιλ. Η συνέχεια της βραδιάς θα μοιραστεί ανάμεσα στο Slammer Bar και το Baru. Για πάρτυ, μπάντες και DJs πιο χαλαρά θα πάτε στο Far Out.

 

Facebook Comments