Σήμερα ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και την τρομοκρατία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους «27» για τις προθέσεις και τις αξιώσεις του Λονδίνου όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα συνεδριάσουν χωρίς την κ. Μέι ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να επικυρώσουν τη διαδικασία μεταφοράς των ευρωπαϊκών οργανισμών που σήμερα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα διεκδικεί την ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων.

Πρόκειται για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, με βασικά θέματα την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.

Η πρώτη συνεδρίαση των ηγετών θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια και την Άμυνα, όπου η Ε.Ε. προσπαθεί να ενθαρρύνει διακρατικές συνεργασίες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Στην προσκλητήρια επιστολή του για τη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει πως έως τώρα τα κράτη-μέλη έχουν κάνει πρόοδο στην αντιμετώπιση τζιχαντιστών που επιστρέφουν στην Ευρώπη, αλλά πλέον χρειάζεται πρόοδος στην καταπολέμηση της online τζιχαντιστικής προπαγάνδας.

Στη συνέχεια θα τεθούν στο τραπέζι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης αύξησης των αφίξεων στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική. Περίπου 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη Μεσόγειο και «η διακίνηση προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τουσκ.

Όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, οι ηγέτες θα εξετάσουν πώς είναι δυνατό να προστατεύσουν την πολιτική του ελεύθερου εμπορίου απέναντι σε χώρες που εκμεταλλεύονται την ευρωπαϊκή γραμμή και ζημιώνουν την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

«Προκειμένου να προστατεύουμε την ατζέντα ελεύθερου εμπορίου στο εγχώριο μέτωπο, πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη εναντίον αυτών που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανοιχτή μας [πολιτική]», αναφέρει ο κ. Τουσκ.

Στις Βρυξέλλες έχει ήδη μεταβεί από εχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 10:00 το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ στην Αθήνα την Δευτέρα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για να παραστεί στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
 

Facebook Comments