ΜSCI

“Εάν η MSCI υποβαθμίσει την Ελλάδα, τότε θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος”, δηλώνει ο Maarten-Jan Bakkum, στρατηγικός αναλυτής της ING Investment Management που διαχειρίζεται 3 δισ δολ. σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.  “Είναι μία χώρα που έπεσε στη δίνη της κρίσης και τώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης”, προσθέτει. 

Σύμφωνα με το Reuters, η αναβάθμιση στους δείκτες MSCI πριν από 12 χρόνια στην πραγματικότητα κόστισε στους επενδυτές στο ΧΑ αφού το μερίδιο του ΧΑ στο δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών ήταν μόλις 0,13% από 5% που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η Russell, η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε υποβάθμιση της χώρας στους διεθνείς δείκτες της, ανακοίνωσε ότι το μερίδιο βαρύτητας της Ελλάδας στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών, αν και μικρό, θα είναι έξι φορές μεγαλύτερο απ το μερίδιο που είχε στον αντίστοιχο δείκτη των αναπτυγμένων αγορών.

Exotix

Ο Γιώργος Ζώης επικεφαλής του desk της Exotix για Ελλάδα και Κύπρο, καλωσορίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς. “Οι ελληνικές μετοχές μπορεί τυπικά να ανήκουν σε αναπτυγμένη αγορά όμως συμπεριφέρονται όπως οι αναδυόμενες”, λέει. “Οι επενδυτές που προσανατολίζονται στις αναδυόμενες αγορές θα ωθήσουν περισσότερα κεφάλαια στην ελληνική αγορά.

Άλλη άποψη

Ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. “Η Ελλάδα δεν είναι αναδυόμενη αγορά, επειδή είναι υπερβολικά πλούσια και το χρηματοοικονομικό της σύστημα είναι αναπτυγμένο”, γράφει σε report του ο Jan Dehn, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών της Ashmore, που διαχειρίζεται 71 δισ δολ. “Η Ελλάδα απλά είναι ένα κακό στοίχημα”, γράφει. Η MSCI αναμένεται να λάβει απόφαση τον Ιούνιο, ένα χρόνο δηλαδή αφού τοποθέτησε την Ελλάδα σε καθεστώς αναθεώρησης. Αργότερα, το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει και η απόφαση της FTSE. 
 

ΕΧΑΕ

Όταν έσκασε η βόμβα στην ΕΧΑΕ τον Αύγουστο του 2009, το Χρηματιστήριο ανησύχησε σχετικά με το τι θα γινόταν με τις συναλλαγές και τη συνεδρίαση. Οπότε ελήφθη η απόφαση να συσταθεί ένας χώρος που θα στηρίζεται από ξεχωριστό και αυτόνομο server με την ονομασία disaster recovery. Το τμήμα αυτό είναι έτοιμο να φιλοξενήσει όποια χρηματιστηριακή το θέλει, έναντι κάποιου ενοικίου προληπτικά και μόνο για την κακή την ώρα να περνούν οι συναλλαγές και να διεξάγεται η συνεδρίαση ομαλά. Κυπριακές τράπεζες

Από αυτήν εδώ τη στήλη διαβάζετε μόνο αλήθειες. Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της στήλης αναφέρουν ότι η πώληση της Λαϊκής στον Ρώσο μεγιστάνα και βουλευτή Προκόπιεφ έχει κλείσει. Η εξαγορά αφορά μόνο τα καταστήματα και το ενεργητικό στην Κύπρο και όχι στην Ελλάδα. Το τίμημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει οριστεί στο 1 ευρώ. Το ενεργητικό στην Ελλάδα θα περάσει στο ΤΧΣ, το οποίο στη συνέχεια θα μοιράσει την τράπουλα και θα κάνει τις επαφές ως προς το ποιος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα θα πάρει τα υποκαταστήματα.

Για την Κύπρου, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει βγάλει φτερά και κάνει επαφές για να πουλήσει τις θυγατρικές της στο εξωτερικό και στην Ανατολική Ευρώπη. Σημειωτέον, ότι τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου συνόδευαν οι τραπεζίτες της Λαϊκής.  Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το που θα ανακοινωθεί το deal της Λαϊκής, θα δοθεί το ok για να ανοίξουν οι τράπεζες στη Μεγαλόνησο. Κι αυτό θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων την Παρασκευή.

Remote Members

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τις κυπριακές χρηματιστηριακές που συναλλάσσονται στο Χ.Α. Επειδή παίζουν ελληνικές μετοχές, η εκκαθάριση γίνεται στο Χ.Α., στην Αθήνα. Όχι στην Κύπρο, δεδομένου ότι η εκεί αγορά είναι κλειστή.

Facebook Comments