Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν τέσσερα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες. Η κυριότερη αντιπαράθεση, όπως προέκυψε από τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες, αφορά την αναμέτρηση ανάμεσα στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά, ιδίως στην Γένοβα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο μόνον στην πόλη του Άστι, κοντά στο Τορίνο. Πρόκειται για μία απόδοση σαφώς πιο περιορισμένη από τις αρχικές προσδοκίες.  Πριν δεκαπέντε ημέρες πάντως, η συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το 60% και για σήμερα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να είναι αισθητά χαμηλότερη.

«Δοκιμή» ενόψει βουλευτικών εκλογών;

Οι τοπικές αυτές εκλογές όμως θα είναι μια δοκιμή για τις εξελίξεις σε όλη την χώρα. Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν οι συμφωνίες της «Λέγκα του Βορρά»  με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορούν να ισχύσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, αναμένεται να εξακριβωθεί αν θα έχει μέλλον η συμπόρευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Ματέο Ρέντσι με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Οι διαφορές στα εργασιακά αποτελούν πάντως σημαντικό εμπόδιο. Οι συμμαχίες για τις τοπικές εκλογές μπορεί να ευνόησαν τις παραδοσιακές πολιτικές παρατάξεις των προοδευτικών και των συντηρητικών, αλλά είναι σαφές πως σε πανεθνικό επίπεδο, το τοπίο είναι πολύ πιο ετερογενές και οι διαμόρφωση κοινών θέσεων απαιτεί μεγάλο κόπο.

Όσο για τον ηθοποιό και πολιτικό Μπέπε Γκρίλο, μπορεί να χάνει έδαφος σε τοπικό επίπεδο, αλλά στα γκάλοπ για τις βουλευτικές εκλογέςτο κίνημά του παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη, με 28,4% στην πρόθεση ψήφου. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα «τα Πέντε Αστέρια έχουν δυσκολευθεί, όντως, στις τοπικές αυτές αναμετρήσεις. Όλοι ξέρουν όμως, ότι οι βουλευτικές  είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση».

Facebook Comments