Σε καθεστώς εκκαθάρισης οδηγούνται δύο μεσαίου μεγέθους ιταλικές τράπεζες, η Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza, αφού ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκρινε πως τα δύο ιδρύματα καταρρέουν ή κινδυνεύουν με διάλυση λόγω χρόνιας κεφαλαιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, σε μία σημαντική παραχώρηση, η υπηρεσία της ΕΚΤ που είναι αρμόδια για εκκαθαρίσεις έκρινε πως η διάλυση των δύο τράπεζων θα γίνει βάσει των εθνικών «πτωχευτικών διαδικασιών της Ιταλίας». Έτσι θα αποφευχθεί το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προβλέπει «κούρεμα» για ορισμένους ομολογιούχους και μετόχους ως προϋπόθεση για να δοθεί κρατική βοήθεια.

Η ιταλική κυβέρνηση δίνει πλέον αγώνα με το χρόνο ώστε να ετοιμάσει έως τα μεσάνυχτα νομοθετική ρύθμιση που θα διέπει τα επόμενα βήματα για τα δύο ιδρύματα και θα επιτρέψει στα υποκαταστήματά τους να ανοίξουν αύριο Δευτέρα.

Σε πρώτη φάση το κράτος θα δαπανήσει 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την εκκαθάριση των δύο τραπεζών. Εάν όμως συνυπολογιστούν διάφορες εγγυήσεις και εκροές το συνολικό τίμημα για τους φορολογούμενους μπορεί να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

Facebook Comments