Επαναλαμβάνονται αύριο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία. Από πλευράς Βρετανίας, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Επαφές στο Βερολίνο έχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Iδιαίτερα αισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό εμφανίζεται ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών που ξεκινούν αύριο στην Ελβετία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας που είναι και ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στο ελβετικό θέρετρο Crans Montana, χαρακτηρίζει μάλιστα την αυριανή διάσκεψη «εξαιρετική ευκαιρία» και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «δημιουργικότητα και ευελιξία».

Την ίδια ώρα και ενόψει των νέων διαβουλεύσεων συνεχίζει τις επαφές του στο Βερολίνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Από την Κυριακή έχει σειρά συναντήσεων με συμβούλους της καγκελαρίου Α. Μέρκελ αλλά και στελέχη της κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και αναχωρώντας από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για την Ελβετία χαρακτήρισε τις επικείμενες συνομιλίες «διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων».

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόθυμο να συνδράμει

Με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, η Βρετανία καταδεικνύει την σημασία που έχει για τη χώρα η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, επισημαίνει σημερινή ανακοίνωση του Φόρειν Οφις. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θετική και πρακτική συνεισφορά στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο χρόνιο πρόβλημα του Κυπριακού, τόσο με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης όσο και με την προσφορά σχεδόν της μισής έκτασης που φιλοξενεί την στρατιωτική βάση η οποία ανήκει στην δικαιοδοσία του.  Ο Μπόρις Τζόνσον θα συνοδεύεται από τον υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σερ Αλαν Ντάνκαν και διπλωμάτες του υπουργείου.

Αμέσως μετά την άφιξη του, ο Βρετανός υπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιτζή στους οποίους αναμένεται να τονίσει τη σημασία εξεύρεσης μιας οριστικής λύσης, και ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί καλή θέληση, ελιγμούς και υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές.

Πριν από την αναχώρηση του για την Ελβετία, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «αυτή η διάσκεψη οικοδομεί επί μήνες τώρα κάτι πολύ θετικό. Δείχνει τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία οι δυο πλευρές χειρίζονται ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου να βρουν μια μακροχρόνια λύση, η οποία θα επηρεάσει θετικά όχι μόνο το νησἰ αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, αλλά με πολιτική βούληση, ευελιξία και επινοητικότητα, πιστεύω πως μπορεί να επιτευχθεί μια οριστική λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί».

Facebook Comments