Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων θα τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή στη γερμανική Βουλή, αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήρε αιφνιδιαστικά τις χρόνιες ενστάσεις του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού μπλοκ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει άνετα από τη Μπούντεσταγκ, όπου οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης ελέγχουν περισσότερες από τις μισές έδρες. Ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι ήδη νόμιμος σε 10 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, σύμφωνα με κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το απόγευμα της Δευτέρας η κ. Μέρκελ ξάφνιασε τη γερμανική κοινωνία, δηλώνοντας πως το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει σε κάποιο σημείο να φτάσει στο κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

«Θα ήθελα να καθοδηγήσω αυτή τη συζήτηση προς μία κατάσταση όπου ο καθένας μπορεί να ψηφίσει βάσει της συνείδησής του», είπε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, απαντώντας σε ερώτηση μέλους του ακροατηρίου που περιέγραψε τον εαυτό του ως «γκέι».

Η κίνηση Μέρκελ προκάλεσε την ενόχληση του πιο συντηρητικού τμήματος της Χριστιανοδημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όμως αποτελεί έξυπνο ελιγμό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, διότι στερεί από τους Σοσιαλδημοκράτες ένα μέτωπο όπου θα μπορούσαν να την χτυπήσουν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης του γάμου των γκέι. Ο μόνος λόγος που είχαν αποφύγει να πιέσουν νομοθετικά το ζήτημα ήταν επειδή συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν ήθελαν να προκαλέσουν τριβές στον συνασπισμό.

«Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη όπου [ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών] ήδη νομική πραγματικότητα. Αυτό τώρα θα γίνει και στη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών στη Μπούντεσταγκ, Τόμας Όπερμαν.
 

Facebook Comments