Το δολάριο βρήκε κάποια στήριξη χθες, αλλά αυτή ήταν λιγότερη από αυτή που θα μπορούσαμε να δούμε αν η Fed είχε αποφασίσει να πει κάτι διαφορετικό σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Ο S&P 500 βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά του υψηλά, ενώ ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index παραμένει κοντά σε υψηλά 30 μηνών. Η θετική συσχέτιση μεταξύ αυτών των δυο κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτό θα φέρει την έντονη επιστροφή στα θεμελιώδη πλαίσια.


Όσον αφορά το επενδυτικό συναίσθημα, η απόφαση της Fed ήταν από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας. Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας δεν ξάφνιασε κανέναν καθώς ήταν αναμενόμενη. Μια απόσυρση της στήριξης από την Fed θα είναι σα να αφαιρείται το δίχτυ ασφαλείας που υπάρχει στις αγορές.


Οι αναλυτές και τα ΜΜΕ αναζητούν μια αφορμή για να ακούσουν από τον Bernanke ότι θα κινηθεί προς την σταδιακή απόσυρση της στήριξης, αλλά αυτή η κίνηση είναι ιδιαίτερα ακραία και δεν αναμένεται. Τα μέλη της Fed είναι ενήμερα για τις συνέπειες των πράξεών τους και για το γεγονός ότι ακόμα και οι δηλώσεις τους επηρεάζουν τις αγορές. Στις προβλέψεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των επιτοκίων, η Fed μείωσε λίγο τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ αλλά η ανεργία έδειξε ότι θα μειωθεί περαιτέρω. 14 από τα 19 μέλη της FOMC αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια μέχρι και το 2015. Για την ώρα, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων, θα μπορούσε να προκληθεί ένα sell off στις αγορές.


Το ευρώ και πάλι στο επίκεντρο καθώς η Κύπρος οδεύει σε δεύτερη ψηφοφορία

Παρατηρώντας τις αγορές, κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και ο δείκτης μεταβλητότητας για τον δείκτη STOXX 50 υποχώρησε κατά 2,7%. Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη απέχει σημαντικά από το να επιλυθεί. Η Κύπρος αποφάσισε να κρατήσει τις αγορές κλειστές μέχρι και την Τρίτη. Οι επενδυτές θα αναμείνουν την ψηφοφορία για το “Plan B”.

Facebook Comments