Στο ποσό των 68 δισ. ευρώ ανερχόταν τον Φεβρουάριο το σύνολο των καταθέσεων, Κυπρίων και ξένων, στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Τα 20 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις ξένων, εκ των οποίων περίπου τα 18 δισ. ευρώ είναι οι ρωσικές καταθέσεις. Οι καταθέσεις των Κυπρίων ανέρχονταν στα 48 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μείωση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας JCC που ελέγχει τις πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα προχθές αγοράστηκαν με εγχώριες κάρτες προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ μια εβδομάδα πριν οι αγορές ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ (μείωση 22%).

Οι τράπεζες, οι οποίες θα μείνουν κλειστές μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, παρέχουν μετρητά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και πληρωμής (ΑΤΜ) από 600 έως 1000 ευρώ ημερησίως. «Οι προσπάθειες είναι τα ΑΤΜ να λειτουργούν κανονικά και να ανεφοδιάζουν τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

Όσο οι τράπεζες είναι κλειστές το πρόβλημα στην αγορά εντείνεται. Αναφορικά με τα καύσιμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου διαβεβαιώνει για επάρκεια και στα 280 πρατήρια, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στο ΡΙΚ ότι «οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις». Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών διαψεύδει πληροφορίες ότι υπάρχουν μέλη του που δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.

Στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι διαπραγματεύονται κυρίως τοις μετρητοίς, ενώ αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, τότε αναμένεται ότι και στο λιανεμπόριο οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο με μετρητά. Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών (ΠΟΒΕΚ) Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε ότι η ρευστότητα άρχισε να εξαφανίζεται και πρόσθεσε ότι απόψε θα συνέλθει η γραμματεία της Οργάνωσης για να εξετάσει την κατάσταση.

Facebook Comments