Πολλά για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας αναμένεται να καθοριστούν από τα αποτελέσματα της μελέτης, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει η Τράπεζα Πειραιώς στη  McKinsey. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών και ακτοπλοϊκών κύκλων, τη μεγαλύτερη έκθεση -μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζικών ομίλων- στον ακτοπλοϊκό κλάδο με ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων της πρώην Millenium Bank και της Marfin Βank.
Παράλληλα, ο ρόλος της ενδυναμώνεται και από το γεγονός ότι έχει ισχυρή θέση ως εκπρόσωπος μετόχων στη Hellenic Seaways καθώς έχει αγοράσει και ενεχυριάσει μετοχές έναντι δανείων. Ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν στην Ακτή Μιαούλη, αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο ρόλος της είναι κομβικός στη λύση του σταυρόλεξου που ονομάζεται επιβίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων XRTC, οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών και ειδικότερα των τεσσάρων εισηγμένων (ΑΝΕΚ, Attica Group, Minoan Lines, Nel Lines) και της Hellenic Seaways (HSW) ανήλθαν το 2012 στο 1,15 δισ. ευρώ.
Η ίδια εταιρεία σημειώνει σε μελέτη της για την ακτοπλοΐα ότι «αν και η κεφαλαιοποίηση χρέους της ΑΝΕΚ και της Hellenic Seaways από την τράπεζα Πειραιώς δεν έχει δρομολογήσει κάποιες εξελίξεις, εντούτοις είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα επέλθουν, αφού ο ρόλος της τράπεζας δεν είναι αυτός του μετόχου αλλά του δανειστή. Σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα για βαθιές αναδιαρθρώσεις των δανείων. Οι διαπραγματεύσεις όλων των εταιρειών έχουν ωριμάσει και μετά το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο σύνολο του κλάδου».

 

Facebook Comments