Τη θέση της για ανάγκη επίδειξης «ηγετικής στάσης και ευελιξίας», από όλες τις πλευρές, επανέλαβε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η κ. Μέι «εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο που αμφότερες οι πλευρές [Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι] έχουν παίξει για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε και τόνισε ξανά ότι υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθεί».

Η Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν ηγετική στάση και ευελιξία», καθώς και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει μία λύση».

Αναφορικά με ενδεχόμενη μετάβαση της Πρωθυπουργού στο Κραν Μοντανά κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο επιμένουν στη θέση ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εκπροσωπηθεί στο «κατάλληλο» επίπεδο, σημειώνοντας πάντως την ανάγκη επίτευξης επαρκούς προόδου.

Η επιστροφή του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν στην Ελβετία ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναβαθμισμένη προσπάθεια της Βρετανίας να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των υπολοίπων πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η κ. Μέι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας ξανά σε επίδειξη ευελιξίας και κάνοντας λόγο για «μοναδική» ευκαιρία για λύση.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Βρετανία, μαζί με την Τουρκία, αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο βάσει της Συμφωνίας της Ζυρίχης.

Στο Κραν Μοντανά επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστροφή του κ. Γκουτιέρες αποτελεί επί της ουσίας την ύστατη προσπάθεια, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, να «διασωθούν» οι συνομιλίες. 

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτιέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

Facebook Comments