Η κατάσταση στην Κύπρο δε δείχνει να βελτιώνεται και φαίνεται ότι οι όποιες εμπλοκές έχουν δημιουργηθεί θα χρειαστούν επίπονες προσπάθειες για να ξεπεραστούν. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Κύπρος θα αναγκαστεί να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα επί σημαντικών κυπριακών assets, αλλά αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μην υπάρξει άγριος εκτροχιασμός της οικονομικοκοινωνικής συνοχής.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι νεότερο παρά μόνο δηλώσεις. Από την πλευρά των Ευρωπαίων, υπάρχει επιμονή στη λύση που έχει προταθεί από το τελευταίο Eurogroup, ενώ πηγές της ΕΕ, δεν αποκλείουν και την ύπαρξη έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά των Ρώσων, ακολουθείται μια αμυντική πολιτική με κύριο στόχο να μη διαταράξουν τις σχέσεις με την Ευρώπη. Οι Ρώσοι θέλουν να φανεί ότι η βοήθεια είναι συμπληρωματική και ότι δεν πάει να υποκαταστήσει μέρος της βοήθειας της Τρόικα.

Στην Ιαπωνία, ο Kuroda πραγματοποίησε τις πρώτες του δηλώσεις ως επικεφαλής της BoJ και οι επενδυτές τον υποδέχθηκαν με σημαντικές αγορές γεν. Ο Kuroda δήλωσε ότι η BoJ και η ιαπωνική κυβέρνηση δεν επιθυμούν μεγαλύτερη αποδυνάμωση του νομίσματος, ενώ όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο στόχος παραμένει στο 2,0%. Σύμφωνα με την BoJ δεν υπάρχει φόβος για φούσκα στην ιαπωνική οικονομία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η άνοδος του γεν είχε στηριχθεί και στην εξομάλυνση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, μέσα και από αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων από την BoJ. Μια επιστροφή της αστάθειας θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση του ιαπωνικού νομίσματος.

Το γεν ενισχύεται σημαντικά, με την ισοτιμία USD/JPY να υποχωρεί πάνω από 1,00%, στα 95,20 γεν.

Facebook Comments