Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να συμφωνήσει στην επιβολή κουρέματος στους καταθέτες, θα υποχρεωθεί εντέλει να εκκαθαρίσει τις μεγαλύτερες τράπεζές της, γεγονός που θα «κουτσουρέψει» τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, σχολιάζει κορυφαίος αξιωματούχος της Ε. Ε. στο πρακτορείο Reuters.

«Εντέλει η απόφαση είναι δική τους», σχολίασε ο αξιωματούχος που έχει άμεση επαφή με τις διαπραγματεύσεις της τρόικα. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αποφύγουμε μια τόσο βαθιά ζημιά που να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ευρώ, εμείς και ειδικά η ΕΚΤ, αλλά αν δεν συνεργαστούν, απλά θα τους τελειώσει το ρευστό και δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αρχίσουν να τυπώνουν δικό τους χρήμα,» πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει δώσει διορία στην Κύπρο μέχρι την Δευτέρα για να συμφωνήσει με την τρόικα, αλλιώς θα διακόψει τις παροχές έκτακτων κεφαλαίων προς τις τράπεζές της. «Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, τότε απλά θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλη υποτίμηση και, αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, δεν θα μπορούν παρά να τυπώσουν χρήμα», δήλωσε.

Στην προσπάθεια της Κύπρου να εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση έχει επέλθει στασιμότητα. Οι κυπριακές τράπεζες είναι κλειστές από την Παρασκευή και δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν την Τρίτη, μεταδίδει το πρακτορείο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, υπάρχει κίνδυνος μαζικής ανάληψης κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, που θα προκαλέσει κατάρρευση στην οικονομία.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση από το προτεινόμενο κούρεμα, θα είναι πολύ χειρότερη για τους καταθέτες, που κινδυνεύουν να χάσουν το 30-40% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και ίσως και παραπάνω, ειδικά στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις της εκκαθάρισης των τραπεζών, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων θα εξανεμιστεί,» τονίζει.

Για να διαχειριστεί συντεταγμένα την εκκαθάριση τραπεζών, η Κύπρος πρέπει να εγκρίνει την νομοθεσία τραπεζικών εκκαθαρίσεων, που ήδη έχει αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου. Αλλά οι Κύπριοι βουλευτές δεν επιθυμούν να ψηφίσουν επί του σχεδίου ακόμη, ώστε να μην διευκολύνουν το σενάριο των τραπεζικών εκκαθαρίσεων.

«Δεν θέλουν να το περάσουν, γιατί είναι διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους. Πιστεύουν ότι μπορούν να απειλήσουν την ευρωζώνη με αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολική η μπλόφα τους,» παρατηρεί ο διπλωμάτης.

Πιστεύει πάντως ότι ο νόμος του ελέγχου κεφαλαίων, που θα αποτρέψει την μαζική εκροή κεφαλαίων όταν επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Τρίτη, θα περάσει.

Για να βγει από το αδιέξοδο, το κυπριακό κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει «κούρεμα» 12-13% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και καθόλου κούρεμα στους μικρότερους λογαριασμούς, σχολιάζει ο αξιωματούχος.

Επίσης, ο κύκλος θα μπορούσε να τετραγωνιστεί με την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. «Τα ταμεία είναι πλούσια, με μεγάλη ρευστότητα και θα ήταν λογική η μετατροπή ρευστού με ενεργητικό στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών». Το ίδιο έγινε στην Πορτογαλία και σε ένα βαθμό στην Ιρλανδία. Ωστόσο η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες αντιτίθενται στην ιδέα.

«Υπάρχουν τόσες κόκκινες γραμμές από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που είναι πρακτικώς αδύνατον να βρεθεί κοινό έδαφος αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει ελαστικότητα πουθενά.»

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να αρχίσουν να συμβιβάζονται με την επιλογή των ασφαλιστικών ταμείων και οι Κύπριοι να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να φορολογήσουν τις μεγάλες καταθέσεις, ίσως παραπάνω από 10%. Αλλιώς όλοι οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα χάσουν 3-40% στο καλύτερο εναλλακτικό σενάριο.»

Ο αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος έχει πιθανά μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και μελετά την αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από αυτά για να αντλήσει χρήματα τώρα. Ο ίδιος πιστεύει πάντως ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο.

Facebook Comments