Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την Κύπρο πραγματοποιεί στις 8 το απόγευμα το Eurogroup.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, η ΕΕ ενημέρωσε ήδη την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα πρέπει να εκπληρώσει τρεις προυποθέσεις:

– Θα πρέπει να βρει αξιόπιστο «Plan B», το οποίο να μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτικό του Νομοσχεδίου, το οποίο απορρίφθηκε και αφορούσε κούρεμα καταθέσεων.

– Να θέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις.

– Να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Πάντως ακόμη δεν έγινε γνωστό κατά πόσο η Τρόικα έχει αποδεχτεί το “Σχέδιο Β΄” της Κυβέρνησης ενώ δεν υπάρχει ούτε επαρκής ενημέρωση για το κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει αμέσως τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στις 7 το απόγευμα κατατίθεται προς ψήφιση στη Μεγαλόνησο, το νομοσχέδιο για τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία στην κυπριακή βουλή.

Πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να δοθεί ο λόγος στον κυπριακό λαό να αποφασίσει αν η επιδιωκόμενη λύση θα είναι εντός ή εκτός της τρόικας, έκανε το ΑΚΕΛ από την πλευρά του προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Την πεποίθησή του ότι η διάσωση της Κύπρου αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που τηρούνται στη Μεγαλόνησο εξέφρασε πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«H κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», δήλωσε στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.

Facebook Comments