Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.

Η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Με τη θέσπιση και ενεργοποίηση του πιο πάνω νομοθετικού πλαισίου, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη. Σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Τι προβλέπει το resolution CPB

Η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας προβλέπει τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή. Στην καλή τράπεζα θα καταλήξουν τα καλά δάνεια και οι καταθέσεις μέχρι €100 χιλ. ενώ στην κακή τράπεζα θα καταλήξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως μας αναφέρθηκε, ορισμένοι υπάλληλοι της Λαϊκής θα εργάζονται στην καλή τράπεζα και ορισμένοι στην κακή ενώ αναμένεται να χαθεί αριθμός θέσεων εργασίας χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός.

Οι εγγυημένες καταθέσεις της Λαϊκής ανέρχονται στα €8,5 δισ. ενώ το συνολικό ποσό του συστήματος ανέρχεται στα €35 δισ.

Οι ζημιές της τράπεζας από τον ELA ανέρχονται στα €9,5 δις

Όπως μας λέχθηκε, θα πρέπει να παρθεί απόφαση σύντομα καθώς επηρεάζεται η τράπεζα ενώ το ρευστό εξαντλείται και στις υπόλοιπες τράπεζες

Το ποσό στα ταμεία προνοίας της Λαϊκής ανέρχονται σε €270 εκ. Και θα καταβληθεί προσπάθεια να μην χαθούν.
«Το παιχνίδι», όπως μας αναφέρθηκε, «έφυγε από τα χέρια μας».

«Για να είμαστε υπεύθυνοι στα παιδιά μας θα πρέπει να έρθουμε και με άλλο πακέτο στη βουλή» σημείωσε μέλος του κοινοβουλίου.

Τόνισε επίσης ότι έχει επηρεαστεί και η διατροφική αλυσίδα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα νέα δεν είναι καλά σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι άσχημες.
«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και ανησυχούμε τί θα γίνει η τράπεζα και οι εργαζόμενοί της». Επεσήμανε ότι σε συνάντηση που είχαν το πρωί με τον υπουργό Εργασίας δεν τους αναφέρθηκε τίποτα.

Facebook Comments