Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο βασικός μισθός έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας χθες βράδυ στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών συντάξεων, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εισέπραξε μάλιστα και θετικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε επίσης από το βήμα του κοινοβουλίου ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των 65.000 ανέργων νέων που θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε με θετικά σχόλια για την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο για την εξάλειψη του φαινομένου των «συνταξιούχων-μαϊμού», η οποία αποτυπώνεται και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με προσδοκίες για την εξασφάλιση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Όπως παρατήρησε ωστόσο, «ενώ η προσπάθεια είναι θετική, όλο το σύστημα οδηγείται σε κραχ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών».

Επικαλούμενος δημοσιεύματα που θέλουν να μειώνονται οι κατώτερες αποδοχές των συμβασιούχων πεντάμηνων προγραμμάτων κατάρτισης, και προσθέτοντας τις απώλειες που είχε το ασφαλιστικό σύστημα συνεπεία και του «κουρέματος» των αποθεματικών των ταμείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα χάνει στα τρία χρόνια του μνημονίου 35-38 δισ. ευρώ.

«Με δεδομένο ότι τα ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει φέτος το 50% της κρατικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί μέχρι το καλοκαίρι σε μείωση των συντάξεων ύψους 20-30%, ή αλλιώς το ασφαλιστικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κραχ», εκτίμησε.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας, παρότι δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει άμεσα τους υπολογισμούς του βουλευτή, διαβεβαίωσε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην βρεθεί σε αδιέξοδο.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός «δεν πρόκειται να κατέβει», προσθέτοντας ότι «υπάρχει συμφωνία, ακόμα και στο ηλεκτρονικό σύστημα, να μην υπάρχουν καταγραφές κάτω των 586 ευρώ».

Όσο για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, σημείωσε: «Η πρόσκληση βγαίνει την ερχόμενη Πέμπτη και δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε επίσημα. Προτάσεις μπορεί να γίνονται, αλλά όταν αποφασίσουμε, θα το δείτε δημόσια. Είναι και προϊόν της βούλησης των τριών αρχηγών, να εστιάσουμε σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο. Έχει γίνει ενδελεχής επεξεργασία από τον ΟΑΕΔ – και θα την ανακοινώσουμε μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης των 65.000 νέων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό, «για το οποίο ο φορολογούμενος έχει δώσει από το 2000 μέχρι το 2012, 163 δισ. ευρώ – σχεδόν ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Είναι υγεία αυτό; Σαφώς όχι! Γι αυτό και χρειάζεται βελτιώσεις, χρειάζονται βήματα κατανόησης και ενδεχομένως οπισθοχώρησης από τις θέσεις μας…» υποστήριξε ο υπουργός.

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε μεταξύ άλλων την εναντίωσή του στις δυνατότητες έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλιστικής συμμόρφωσης από ιδιώτες (άρθρο 17), όπως και στον «περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ» (άρθρο 23), τον «κίνδυνο αυθαίρετης διακοπής των υπηρεσιών λειτουργίας του ΣΕΠΕ» (άρθρο 21) και την αναγωγή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε κοινωνικό εταίρο (άρθρο 37).

Επίσης, διέκρινε «απαγορευτικές προϋποθέσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας σε αυταπασχολούμενους» (άρθρο 50) και πρότεινε να συνεχιστεί η καταβολή αναπηρικών συντάξεων, των προνοιακών και των φαρμακευτικών επιδομάτων, σε όσους αναπήρους αναμένουν την επανάκρισή τους από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Την καθιέρωση της καταβολής μισθών μέσω του τραπεζικού συστήματος ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω νομικής και πρακτικής θωράκισης του έργου των επιθεωρητών εργασίας που συχνά «πάνε να κάνουν έλεγχο και φοβούνται μήπως βγουν με χειροπέδες».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του στην υπαγωγή των αγροτών στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία του για το άρθρο 24, με το οποίο «μειώνονται οι κυρώσεις για τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας».

Δυσφορία για το άρθρο 37 εξέφρασε η Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), που ζήτησε μεταξύ άλλων περαιτέρω αποσαφήνιση της στεγαστικής βοήθειας που πρόκειται να προσφέρει ο ΟΑΕΔ, αναλαμβάνοντας το έργο των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Η κ. Μάρκου εξέφρασε τον προβληματισμό μήπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο του εργοσήμου, λειτουργήσει ως αντικίνητρο ασφάλισης και προέκρινε σχετικά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

«Καθυστέρηση και προχειρότητα» διέκρινε στις ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΔ, ως οργανισμού με στεγαστικές αρμοδιότητες, ο Κώστας Γιοβανόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ζητώντας με τη σειρά του παράταση της χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων μέχρι την εξασφάλιση πιστοποιητικού.

Στο «βραχνά των 900 ευρώ το δίμηνο, για τον ΟΑΕΕ» αναφέρθηκε ο Δημ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης ενημέρωσε για την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός του, με αιτήματα των απολυμένων στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις Νάουσας, Πέλλας, Έβρου και Πρέβεζας.

Facebook Comments