Σε… περιδίνηση αποκαλύψεων Γιάνη Βαρουφάκη ταλανίζεται για ακόμα μία φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τα… σκοτεινά σημεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενός διαστήματος που μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και αντιπολίτευση, παρουσιάζονται σαν το κινέζικο μαρτύριο της σταγόνας από την πλευρά του τέως υπουργού Οικονομικών.

Ο πρώτος κεντρικός διαπραγματευτής της πρώτης φοράς Αριστερά εξακολουθεί με τις δημόσιες παρεμβάσεις του να στριμώχνει το κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Αμετανόητα, άλλωστε, υπέρμαχος του διά χειρός του σχεδίου για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να περάσει εαυτόν από μία μετεξελιγμένη… κολυμβήθρα του Σιλωάμ, υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζε έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Παράλληλα, συνεχίζει να κρατάει στο κάδρο των συμπρωταγωνιστών τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά. Ακόμη, υποστηρίζει πως γνώστες του περιλάλητου plan B, το οποίο (παρά τα όσα σημειώνει) θα άνοιγε την πόρτα της οικονομικής καταστροφής και της άτακτης χρεοκοπίας, καθώς θα οδηγούσε την Αθήνα εκτός ευρώ και εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν ήδη από το 2013 και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Παρά το γεγονός ότι το τέως κυβερνητικό… asset πορεύεται ακάθεκτο στην οδό των αναφορών-φωτιά, το Μαξίμου δεν δείχνει πρόθεση (είτε επίσημα είτε ανεπίσημα) να περάσει στην αντίπερα όχθη από αυτή της σιγής που έχει επιλέξει από τη στιγμή που Γιάνης Βαρουφάκης και Γκλεν Κιμ άνοιξαν τον κύκλο των σαρωτικών αποκαλύψεων. Ο τέως υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., μέσω νέας συνέντευξης που παραχώρησε (στον Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ), υποστήριξε ότι η παρουσίαση του σχεδίου για το παράλληλο νόμισμα στο σπίτι του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού συνδυάστηκε με την κατάθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επίσημης πρότασης να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Οταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα (στην Κουμουνδούρου) και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης τον Ιούνιο του 2013… Η αντίδραση ήταν πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα. Ενα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 παρουσίασα επίσημα στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά, το σχέδιο.

Τους έκανα μία πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών. Εντυπωσιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό που το ζήτησαν και εγγράφως… Τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά τον τέως υπουργό, η παρουσίαση του παράλληλου συστήματος πληρωμών στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφού ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες είχαν ανοίξει τον κύκλο της… ηρωικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και η χώρα βρισκόταν επί… ξύλου κρεμάμενη, συγκέντρωσε την κοινή αποδοχή. «Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι κάποιοι από αυτό που άκουσαν», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή. «Οταν η τρόικα μας “έστησε” στον τοίχο, τους είπα ότι πρέπει να… τρέξουμε το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε. Προφανώς δεν μειοψήφησε ο πρωθυπουργός», σχολίασε και δήλωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έθεσε βέτο, με όλους σχεδόν τους υπουργούς να τάσσονται κατά του σχεδίου του. «Ο Δραγασάκης έθεσε βέτο, δύο μειοψηφήσαμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να αποκαλύψει ποιος τότε συνάδελφός του στήριξε το σχέδιο.

«Ενα μήνα πριν από τις εκλογές, 14 Δεκεμβρίου του 2014, είχα πει ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση ρήξης να κλείσουμε το τηλέφωνο στον Ντράγκι όταν απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών, τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε και τότε πρέπει να βρούμε δικό μας σύστημα να παράξουμε τη δική μας ρευστότητα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε», υποστήριξε, αφήνοντας, ταυτόχρονα, αιχμές κατά του κ. Τσίπρα. «Σε μια διαπραγμάτευση οποιουδήποτε τύπου πρέπει να διανοηθείς και το “όχι”, τη ρήξη, ειδάλλως είσαι επαίτης και ικέτης», σημείωσε.

O τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπερασπίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδος το παράλληλο σύστημα πληρωμών μέχρι και σήμερα και προσπάθησε να παρουσιάσει εαυτόν ως στόχο επιθέσεων. «Από τον Ιούνιο του 2015, όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η “λασπολογία” ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη, τους έλεγα “φωνάξτε με όπου θέλετε. Πάμε σε Ειδικό Δικαστήριο, παντού”…

Κάθε φορά που έχουμε την “επέτειο” του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα “μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης” με στοχεύουν», είπε. «Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Ελεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα», συμπλήρωσε, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει πως οι νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα περί Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια για το πρώτο και συνάμα καυτό εξάμηνο του 2015.

Facebook Comments