Επιφυλακτικός παραμένει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock, Λάρι Φινκ, καθώς σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters επισήμανε ότι θα είναι δύσκολο να σημειώσουν οι ΗΠΑ ετήσια ανάπτυξη 3%, που αποτελεί και στόχο της διοίκησης του κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, ο κ. Φινκ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την πορεία της οικονομίας φέτος, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και άλλοι παράμετροι στο εσωτερικό της χώρας.

Με αφορμή τα κέρδη που σημείωσε η BlackRock το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο Φινκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2% με 2,5%, υιοθετώντας ουσιαστικά την άποψη της κ. Γέλεν ότι ο στόχος του 3% αποτελεί «πολύ μεγάλη πρόκληση». Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Γέλεν αμφισβήτησε, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, τον στόχο του προέδρου Τραμπ να πετύχει οικονομική ανάπτυξη 3% που αποτελούσε και τον μέσον όρο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τα προηγούμενα 70 έτη. Ωστόσο, ο κ. Φινκ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις θετικές οικονομικές προοπτικές των υπόλοιπων οικονομιών παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης της BlackRock στην Κοπεγχάγη, τόνισε ότι «ο κόσμος αισθάνεται πολύ καλά», αναφερόμενος και στις οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Ωστόσο, επισήμανε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια σύννεφα στις ΗΠΑ».

Παρότι επιφυλακτικός για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Φινκ εκφράζει την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «έχουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο», ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νομισματική πολιτική που προωθεί η Fed. Επισημαίνεται ότι ο κ. Φινκ συγκαταλέγεται μεταξύ των επιφανών επιχειρηματικών στελεχών που διέκοψαν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον Ντόναλντ Τραμπ.

Facebook Comments