Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ είναι προσωπική, δεν είναι ρεπορτάζ.  Συνέβη σ´εμένα και σε άλλους 16 αξιοπρεπείς ανθρώπους που είχαν την “ατυχία” να είναι μέλη του ΔΣ ή δικηγόροι μια εισηγμένης εταιρείας.
 
Η διοίκηση της εν λόγω εταιρείας είχε προσλάβει το Νοέμβριο του 2012 έναν λογιστή τον οποίο και απέλυσε ένα μήνα μετά. Προφανώς  οι άνθρωποι είχαν τους λόγους τους…
 
Αμέσως μετά, ο απολυθείς ξεκίνησε έναν “βρώμικο” αγώνα κατά της εταιρείας και του μεγαλομετόχου, απειλώντας ότι θα προέβαινε σε αποκαλύψεις ανύπαρκτων παρατυπιών. 
 
Ο αρχικός του στόχος ήταν να επαναπροσληφθεί. Όταν συνειδητοποίησε  ότι αυτό δεν θα γινόταν ποτέ, απλά ζητούσε λεφτά “για να παραμείνει σιωπηλός”.
 
Δεδομένου ότι κάνεις δεν είχε να φοβηθεί τίποτα, ιδιοκτησία και διοίκηση της εταιρείας τον αγνόησαν επί 5 έτη.
 
Ο, εκ του αποτελέσματος όμως,  διαταραγμένος λογιστής δεν ηρέμησε! Αντιθέτως,πριν από δύο μήνες, “εισέβαλε” στο TAXIS με κωδικούς ατομικής του επιχείρησης – που είχε τερματίσει τη λειτουργία της από το 2013 (!!!) – και ενέγραψε  πληρωμές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υποτίθεται ότι είχαν γίνει από την ατομική του επιχείρηση προς όλους εμάς που είχαμε διατελεσει μέλη του ΔΣ ή δικηγόροι της εισηγμένης.
 
Εμένα δεν με γνώριζε προσωπικώς και μου “κατέβαλε” μόνο 1 εκατ. ευρώ!
 
Η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι πολύ δυσάρεστη αλλά ενεργώντας οργανωμένα και ταχύτατα καταδείξαμε στις αρμόδιες αρχές ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει αυτές οι πληρωμές κι έτσι η υπόθεση εξελίσσεται ομαλά.
 
Το πρόβλημα όμως – για τη χώρα – δεν σταματά εκεί. Σίγουρα, όσες ηλεκτρονικές πύλες κι αν διαρρήξεις, κάπου θα βρεθούν οι νοήμονες υπεύθυνοι που θα σταματήσουν το αρρωστημένο καπρίτσιο ενός σχιζοφρενή καραγκιόζη.
 
Το πρόβλημα αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε αν υποθέσουμε ότι η δική μου -για παράδειγμα- πληρωμή ήταν αληθινή.
 
Αν λοιπόν όντως είχα λάβει αμοιβή 1 εκατ. ευρώ ως Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων τότε το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλω στην εφορία -σύμφωνα με τους αλάνθαστους υπολογισμούς του TAXIS-  ανέρχεται  σε 972.000 ευρώ !
 
Προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η -τελείως παράλογη- προκαταβολή της επόμενης χρονιάς. Αλλά ασχέτως αυτού, είναι πότε δυνατόν ένας επαγγελματίας να εισπράξει 1 εκατ. ευρώ και να δεχθεί να πληρώσει 972.000 ευρώ στην εφορία;
 
Θα προσπαθούσε – φαντάζομαι – να εισπράξει λιγότερα αλλά “μαύρα”, να τα εισπράξει εκτός Ελλάδος, να δημιουργήσει εταιρείες στο εξωτερικό ή τελικά να γίνει όντως κάτοικος εξωτερικού . Αλλά να εισπράξει 1 εκατ. και να μείνει με 28 χιλιάρικα, νομίζω ότι κανείς δεν θα το δεχόταν ποτέ!
 
Γνωρίζω αρκετούς επιτυχημένους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και συμβούλους επιχειρήσεων που έχουν έσοδα πάνω από 150.000 ετησίως. Σχεδόν όλοι τους εισπράττουν τα ποσά αυτά στην Κύπρο ή στην Βουλγαρία. Θλιβερή πλην όμως λογική εξέλιξη μιας παράλογης φορολογίας. Θα το καταλάβουν εγκαίρως οι ιθύνοντες ή θα πρέπει να μεταναστεύσουμε όλοι όσοι μπορούμε να παράγουμε έστω και ελάχιστο πλούτο;
 

Facebook Comments