Μια σειρά από εκκρεµή ζητήµατα του ΕΣΠΑ, τα οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να λύσει άµεσα προκειµένου να µη χαθούν πόροι θέτει στον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Πιο συγκεκριµένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει συγκεκριµένη πρόταση για την απορρόφηση των 970 εκατ. ευρώ, τα οποία παραµένουν διαθέσιµα προς αξιοποίηση, παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασµένο Οκτώβριο!

Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από την αναθεώρηση των δεικτών βάσει των οποίων έγινε η αρχική κατανοµή των πόρων του ΕΣΠΑ στα κράτη – µέλη της ΕΕ. Κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα 970 εκατοµµύρια ευρώ να διατεθούν κατά προτεραιότητα για δράσεις στους τοµείς της καταπολέµησης της ανεργίας των νέων, της ενίσχυσης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος και του προσφυγικού.

Η καταληκτική ηµεροµηνία για την ελληνική Κυβέρνηση είναι τα µέσα Σεπτεµβρίου, ενώ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η συγκεκριµένη προθεσµία, τότε η χώρα µας κινδυνεύει να χάσει τα χρήµατα αυτά.

Είναι εμφανής η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να αντλήσει κεφαλαία ακόμα και για προγράμματα που έχει σχεδιάσει καθώς εδώ και 18 μήνες από την έναρξη τους δεν έχει δωθεί ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

Το θέμα φέρνει στην Βουλή κατά διαστήματα ο τομέας ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά οι απαντήσεις που λαμβάνει από την ηγεσία του υπουργείου είναι ότι, λαϊκίζει! 

Facebook Comments