Αστήρικτες χαρακτηρίζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν για το βαλλιστικό πρόγραμμά, υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, τονίζει πως θα μπορούσαν να βλάψουν την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Στο παράρτημα αυτής της συμφωνίας υπάρχει πράγματι μια έκκληση προς το Ιράν να αποφεύγει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων όμως, καταρχήν, πρόκειται απλώς για μια έκκληση, όχι για υποχρέωση» της Τεχεράνης, είπε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο επικεφαλής του τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών.

«Και, δεύτερον, αν διαβάσετε προσεκτικά τη διατύπωση (…) αφορά μόνο πυραύλους που είναι ειδικά σχεδιασμένοι να φέρουν όπλα μαζικής καταστροφής. Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποδείξει ότι οι πύραυλοι που δοκιμάζει το Ιράν είναι σχεδιασμένοι για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν υφίσταται λόγος τιμωρίας», συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν την Τρίτη υποστηρίζοντας ότι οι «κακόβουλη δραστηριότητά» του στη Μέση Ανατολή υπονομεύει οποιαδήποτε «θετική συμβολή του» από τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του, που υπογράφηκε το 2015.

Facebook Comments