Συνεχίζεται με αδιάλειπτο ρυθμό η ζωηρή ανοδική πορεία των δεικτών στην αμερικανική αγορά χάρις στις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας και στα εταιρικά αποτελέσματα εν γένει. Ειδικά ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 2000 με την τότε «φούσκα» των διαδικτυακών εταιρειών. Χθες, πριν από το κλείσιμο, είχε ανέλθει 10,38 μονάδες στις 6.385,42 μονάδες, ενώ ο S&P ενισχυόταν 2,19 μονάδες στις 2.476,02 μονάδες.

Στην Ευρώπη, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του προέδρου της Μάριο Ντράγκι για συζήτηση σχετικά με το μέλλον της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης το φθινόπωρο, το ευρώ εκινάχθηκε προς το δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα ακριβαίνουν στη διεθνή αγορά και έτσι πλήττονται οι εξαγωγικές εταιρείες.

Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, επηρέασε δυσμενώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που εμφάνισαν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, ολοκληρώνοντας μία συνεδρίαση μεγάλων αυξομειώσεων. Τα σημαντικότερα πλήγματα υπέστη χθες ο κλάδος των πρώτων υλών με πτώση 1,9%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και οι αεροναυπηγικές, οι εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αεροπορική Lufthansa είχε κάμψη 8,6%, ενώ η βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet υποχώρησε σχεδόν 6%. Ο λόγος ήταν ότι εκπρόσωπος της διοίκησής της προέβη σε συγκρατημένα σχόλια για τις προοπτικές τιμολόγησης εισιτηρίων τη θερινή περίοδο. Η αεροναυπηγική Saab είχε απώλειες 5,5%, επειδή τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου είχαν απόκλιση από τις προβλέψεις των αναλυτών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +0,77 %, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,32 % και στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,04%.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο εμφάνισε χθες πτώση, ενώ προηγουμένως είχε ενισχυθεί. Οι επενδυτές προβληματίζονται με το ότι το πλεόνασμα του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα επηρεάζει αρνητικά τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και τις αναγκάζει σε υποχώρηση. Στο Λονδίνο το Brent αρχικά είχε ανέλθει πέραν των 50 δολαρίων το βαρέλι πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου, αλλά εξασθένησε. Διαμορφώθηκε στα 49,47 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,46%. Τέλος, στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης είχε κάμψη της τάξεως του 0,4%, στα 46,93 δολάρια το βαρέλι.

Facebook Comments