Η αμμουδιά οπωσδήποτε προσφέρει στιγμές χαλάρωσης τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους. Υπάρχουν όμως βακτήρια και μικροοργανισμοί σ’ αυτήν που θα πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε επικίνδυνες λοιμώξεις. Οι πλέον συνηθισμένες ιώσεις που μπορεί να κολλήσουμε από την άμμο, είναι οι «μυρμηγκιές» και ο «ιός της μολυσματικής τερμίνθου».

Οι «μυρμηγκιές» εμφανίζονται σε όλο μας το σώμα, από το πρόσωπο έως και τις πατούσες και έχουν την μορφή μικρών ελιών με το χρώμα του δέρματος. Η διαφορά είναι ότι οι μυρμηγκιές στις πατούσες, έχουν την μορφή μαύρων στιγμάτων. Εκεί το άτομο που έχει προσβληθεί από μυρμηγκιές στην περιοχή της πατούσας, αισθάνεται έντονο πόνο.

Ο «ιός της μολυσματικής τερμίνθου», μοιάζει με μικρά σπυράκια. Αυτά έχουν λευκό κεφαλάκι, αλλά σε αντίθεση με τα κοινά σπυράκια, αυτά δεν σπάνε. Μια ακόμα διαφορά τους από τα κοινά σπυράκια, είναι ότι το εσωτερικό τους δεν είναι υγρό αλλά μια σταθερή άσπρη μπάλα.

Ένα ακόμα επικίνδυνο στοιχείο, που κρύβει η άμμος, είναι και οι μύκητες. Αυτοί χωρίζονται σε «γεώφιλους» οι οποίοι υπάρχουν στο έδαφος, σε «ανθρωπόφιλους» οι οποίοι μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων και σε «ζωόφιλους» οι οποίοι μεταδίδονται μεταξύ των ζώων. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες των μυκητών, μπορούν να προκαλέσουν μυκητιάσεις τόσο του δέρματος όσο και των νυχιών.

Τέλος μια ακόμη πολύ ισχυρή λοίμωξη για τον άνθρωπο, είναι και η «ουρολοίμωξη». Συνηθίζουμε να καθόμαστε στην άμμο, μετά από την θάλασσα  με βρεγμένο μαγιό. Αυτό έχει ως συνέπεια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών να δημιουργείται υψηλή θερμοκρασία και αυτό είναι κάτι το οποίο ευνοεί την δημιουργία μικροοργανισμών. Βασικότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, είναι: τα αυξημένα κολπικά υγρά, τα οποία είναι δεν είναι διαφανή, άοσμα υγρά, αίσθηση ξηρότητας στην περιοχή, κνησμός και ερυθρότητα.

Τα βασικότερα που μπορούμε να κάνουμε, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας προκειμένου να αποφύγουμε να προσβληθούμε από οποιοδήποτε επικίνδυνο βακτήριο της άμμου, είναι να αλλάζουμε μαγιό βγαίνοντας από την θάλασσα και να παραμένουμε εκτός νερού με στεγνό. Καλό θα είναι τα παιδιά, που παραμένουν να παίξουν στην άμμο, να φορούν ένα ελαφρύ μπλουζάκι ή ακόμα και ένα σορτσάκι. Να μην επιτρέπουμε στα παιδιά μας να κάθονται και να παίζουν στην άμμο, γυμνά. Τέλος να προσέξουμε αρκετά την περιοχή των νυχιών μας. θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα νύχια μας δεν είναι καλό να λιμάρονται στην επάνω τους περιοχή και αυτό γιατί έτσι το νύχι μας, χάνει την δομή του και γίνεται εύκολος στόχος για την εισβολή μυκητών.

Με την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα η άμμος μπορεί να γίνει φίλη μας!!

Facebook Comments