Προβάδισμα έως και 18 ποσοστιαίων μονάδων δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, χωρίς ωστόσο να αναδεικνύεται άλλη «εύκολη» λύση διακυβέρνησης πέραν της συνέχισης του παρόντος συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δύο μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τα ινστιτούτα Allensbach και Forsa υπολογίζουν ότι το άθροισμα της δύναμης CDU/CSU (Χριστιανοδημοκρατών) και FDP (Φιλελεύθερων Δημοκρατών) –o ιδανικός κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με την παράταξη της Αγκελα Μέρκελ– δεν ξεπερνά το 48,5%.

Τα δύο ινστιτούτα εκτιμούν τη δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ στο 39,5 – 40%, και των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στο 22 – 25%. Τρίτο κόμμα παραμένει, σύμφωνα με το ινστιτούτο Forsa, η Αριστερά με 9%, ενώ οι Πράσινοι και το FDP βρίσκονται στο 8% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία υποχωρεί στο 7%.

Στη μέτρηση του Allensbach το FDP συγκεντρώνει 9%, χάνοντας μιάμιση μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου, η οποία είχε εμφανίσει τον συνασπισμό CDU/CSU – FDP οριακά πάνω από το 50%. Στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του G20 στο Αμβούργο, ποσοστό 67% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τον ισχυρισμό του υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ ότι «κάθε διαδηλωτής που προσφέρει κάλυψη και προστασία στους κουκουλοφόρους» είναι συνυπεύθυνος για τη βία. Σύμφωνα με τη μέτρηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, την άποψη αυτή συμμερίζεται το 26% των ερωτηθέντων.

 

Facebook Comments