Οι νεκροί από τις πολιτικές ταραχές στη Βενεζουέλα έφθασαν τους 100, από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσαν εισαγγελείς της χώρας.

Την Πέμπτη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας στο Καράκας και δύο στη βόρεια Βενεζουέλα, σε ταραχές την ημέρα κατά την οποία η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς είχε κηρύξει γενική απεργία στη χώρα.

Εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας διαδηλώνουν τους τελευταίους μήνες, κατηγορώντας τον ριζοσπάστη σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για αντιδημοκρατική εκτροπή, καθώς έχει ουσιαστικά καταργήσει κάθε εξουσία της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της χώρας, η οποία ελέγχεται με πλειοψηφία ανώτερη των δύο τρίτων από την αντιπολίτευση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν δικαστές οι οποίοι έχουν διοριστεί άμεσα από τον πρόεδρο Μαδούρο ακυρώνει συστηματικά όλα τα νομοσχέδια τα οποία ψηφίζει η Εθνοσυνέλευση, ενώ ο επικεφαλής του κράτους αρνείται να τα υπογράψει και άρα να τα κυρώσει.

Ο Νικολάς Μαδούρο και η κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) έχει προκηρύξει ψηφοφορία για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει ριζικά το σύνταγμα της χώρας, στις 30 Ιουλίου.

Facebook Comments