Στην ανοικτή του επιστολή στα γερμανικά και στα τουρκικά στην εφημερίδα BILD ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαιώνει στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν ρίζες στην Τουρκία πως η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους:

«Ανήκετε σε εμάς», γράφει ο κ. Γκάμπριελ, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι». Την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου, ο γερμανός ΥΠΕΞ, την αιτιολογεί με τη φυλάκιση «αθώων Γερμανών υπηκόων» στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει απλώς παρατηρητής, αλλά έπρεπε να «προστατεύσει» τους πολίτες της. Για αυτό το λόγο επανεξετάζει τη συνεργασία με την Άγκυρα – «προπαντός» σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια – και θα επιδιώξει η στάση της ΕΕ να είναι «σαφής».

Αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Κομισιόν, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, χαρακτηρίζει την γερμανική στάση ως «κατανοητή». Σε συνέντευξη του στη σημερινή Die Welt ο κ. Χαν εκτιμά πως «οι πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια καταστρεπτική πορεία» και ότι «όλο και περισσότερο απομακρύνεται από ευρωπαϊκά στάνταρτ». Ανεξάρτητα όμως από τις δηλώσεις του επιτρόπου Χαν, ακόμη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αν πράγματι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Για αυτή την αβεβαιότητα προειδοποιεί ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ, και συνιστά την αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων και όχι μονομερών δράσεων. Επί της αρχής ο κ. Φράτσερ υποστηρίζει μια αυστηρότερη αντιμετώπιση της Άγκυρας. Όπως επισημαίνει, «δεν αρκούν μόνο λόγια», αλλά θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να κλιμακώσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας και να επιβάλει ακόμη και εμπορικές κυρώσεις ανάλογες με αυτές κατά της Ρωσίας. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Facebook Comments