Πώς μπορείς να μειώσεις φόρους και να στηρίξεις την υγιή επιχειρηματικότητα σε ένα κράτος που αφήνει ανέγγιχτο ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας, αυτό της μαύρης οικονομίας; Χωρίς να παραγνωρίζω τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, έχουμε δύο στοιχεία, τα οποία παραπέμπουν σε άνοδο της «μαύρης» οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιο συγκεκριμένα,

α) την μεγαλύτερη ροή απασχόλησης, εδώ και 14 χρόνια, κατέγραψαν το Σεπτέμβριο οι υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης.

Τα στοιχεία δείχνουν 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας με την πλειοψηφία να προκύπτει μετά την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, όποτε ανακοινώθηκε η νέα αυστηρή ποινή για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Αν κι Σεπτεμβριος παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση μετον περσινο, τέτοια αύξηση της απασχόλησης είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με όρους επίσημης οικονομίας.

β) Πτώση του δείκτη όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων) κατά -14,3% τον Ιούλιο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί δεδομένης της αύξησης των εισαγωγών αγαθών (χωρίς καύσιμα) κατά +6,4% τον Ιούλιο του 2013.

Επίσης, η πτώση του δείκτη όγκου πωλήσεων δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένου ότι η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών της Βιομηχανίας ήταν μόνο -4,7%.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται την ίδια στιγμή που η αγορά βρίσκεται στο μέσο της τουριστικής περιόδου, με αφίξεις ρεκόρ σε σύγκριση με κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά. Και επειδή οι περισσότερες αφίξεις, σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση από τους τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα και πολύ περισσότερες εισπράξεις, άρα μεγαλύτερη απασχόληση και εισοδήματα, θα περιμέναμε αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, Η Ελλάδα κόβεται στα δύο.

Έχουμε την Ελλάδα των πόλεων, οποία αδειάζει από κατοίκους, και την Ελλάδα των τουριστικών περιοχών, όπου γεμίζει από κατοίκους και τουρίστες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως η Ελλάδα των πόλεων να είχε χαμηλότερη κατανάλωση αλλά αυτό αφορά κυρίως πωλήσεις με αποδείξεις, οι οποίες περνούν από τον έλεγχο της εφορίας.

Αλλά επίσης δείχνουν ότι η Ελλάδα των τουριστικών περιοχών εξακολουθεί να μην υπάρχει στο χάρτη της οικονομίας και σε μεγάλο βαθμό, εκεί εξακολουθεί να επικρατεί η μαύρη οικονομία.

Θα περιμένουμε και τα στοιχεία του Αυγούστου Σεπτεμβρίου για να δούμε πως εξελίσσεται το θέμα.

Εάν τα στοιχεία δείξουν ότι το Σεπτέμβριο , παράλληλα με την απότομη αύξηση της απασχόλησης που έδειξε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, είχαμε και αύξηση της κατανάλωσης, θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μου ότι είτε ο Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων χρειάζεται αναπροσαρμογή για να καλύψει την κατανάλωση στις τουριστικές περιοχές, είτε η χρονιά ρεκόρ του τουρισμού, επηρέασε θετικά μόνο τη μαύρη οικονομία και πολύ λιγότερο ή και καθόλου τα κρατικά έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν διαφαινεται εκτροχιασμός των προγενέστερων προβλέψεων μου, περί διδυμου πλεονασματος (πρωτογενές & ΙΤΣ) στο τέλος του ετους και θετικού προσημου στο ΑΕΠ για το 4ο τριμηνο του 13.

Facebook Comments