'

Καρπούζι: Ο δροσερός «βασιλιάς» του καλοκαιριού κάνει καλό!

Καρβελά Ελένη

Καρπούζι: Ο δροσερός «βασιλιάς» του καλοκαιριού κάνει καλό!, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το καρπούζι, είναι αναμφίβολα ο δροσερός «βασιλιάς» του καλοκαιριού. Με περιεκτικότητα 92% σε νερό και γεμάτο απαραίτητους ηλεκτρολύτες, το καρπούζι είναι το τέλειο σνακ για την παραλία. Όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που δεν θα πιστεύετε πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό.

Light και θρεπτικό. Με περιεκτικότητα 92% σε νερό είναι αρκετά θρεπτικό. Μία μερίδα περιέχει ποσότητα βιταμίνης C που καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης, ακόμα περισσότερη βιταμίνη Α (30%), καθώς και μη αμελητέες ποσότητες σιδήρου (4%), φυτικών ινών (4%), υδατανθράκων (7%) και καλίου (8%).  Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα.

Από μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Ενα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες.

Καρδιά. Πλούσια πηγή σε λυκοπένιο που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Καρκίνος. Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Image result for watermelon summer

Ενυδάτωση. Το καρπούζι απαρτίζεται από 92% νερό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Δέρμα. Οι υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και C στο καρπούζι αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για λαμπερό δέρμα και μαλλιά. H βιταμίνη Α βοηθά να παραμένει ενυδατωμένη η επιδερμίδα και το τριχωτό μας, ενώ ενισχύει την υγιή ανάπτυξη νέων κυττάρων κολλαγόνου και ελαστίνης, τομέας στον οποίο παίζει ευεργετικό ρόλο και η βιταμίνη C. Επιπλέον, η βιταμίνη C, δρα προστατευτικά κατά της γήρανσης.

Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση καθαρίζοντας το αίμα και τα νεφρά.

Καταπολεμά τις φλεγμονές. Το καρπούζι δρα κατά των φλεγμονών. Η χολίνη που περιέχει καταπολεμά τις χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό που σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας.

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι “υδροπέπων”, αφού η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”.