Λίγο καιρό αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτίμησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι έως το 2017 ο υπ’ αριθμόν ένα παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η πρόβλεψη φαίνεται πως επαληθεύθηκε πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), η αμερικανική παραγωγή για το 2013 ξεπερνά αυτήν της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, χάρη στο αμφιλεγόμενο fracking.

Τα δεδομένα καταδεικνύυν ότι, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τα τελευταία 5 χρόνια η αύξηση της παραγωγής φθάνει το 25%, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ενισχύθηκε και η παραγωγή των ανταγωνιστών.

Παρότι η αμερικανική υπηρεσία δεν δημοσιοποίησε ακριβείς αριθμούς, διάγραμμα στην έκθεσή της δείχνει ότι η συνολική αμερικανική παραγωγή θα μπορούσε φέτος να αγγίξει τα 25 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου αργού πετρελαίου την ημέρα.

«Οι εκτιμήσεις για τη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για το 2011 και το 2012 ήταν περίπου ισοδύναμες – με διαφορά 1 τετρακισεκατομμυρίου Btu – οι εκτιμήσεις για το 2013 διερύνονται, με την αμερικανική παραγωγή να υπερβαίνει τη ρωσική κατά 5 τετρακισεκατομμύρια Btu», αναφέρει η EIA.

Εάν τα στοιχεία επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά από το 2002 που οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και η πρώτη φορά από το 1982 που παράγουν περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Facebook Comments