Βαθιά αποδεικνύεται η πληγή του bail-in για την Τράπεζα Κύπρου, όπως διαφαίνεται από τη νέα έρευνα αξιοπιστίας μεταξύ των τραπεζών. Δύο χρόνια μετά το κούρεμα των καταθετών της, η BOCY εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας μεταξύ των τραπεζών. 

Η νέα έρευνα αξιοπιστίας της StockWatch, που έγινε μεταξύ 500 νοικοκυριών, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στις τράπεζες παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να ανακάμπτει τόσο εύκολα. 

Εμφανής είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, που απολαμβάνουν τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης, ενώ οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να επηρεάζονται μερικώς από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Στην έρευνα οι καταναλωτές ρωτήθηκαν κατά πόσον δέκα συγκεκριμένοι τραπεζικοί οργανισμοί είναι αξιόπιστοι και αν θα τους σύστηναν. Οι απαντήσεις δόθηκαν σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 10. 

Η μέση βαθμολογία που έλαβαν οι δέκα τράπεζες από τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 4,94 από τα δέκα, έναντι 4,89 τον Νοέμβριο του 2014 και 5 τον Φεβρουάριο του 2013. 

Παρά τη σταδιακή και σταθερή βελτίωση της αξιοπιστίας της, η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των τραπεζών. 

Η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στο 4,45 από 4,25 στην έρευνα Νοεμβρίου 2014. Για το πόσο αξιόπιστη είναι έλαβε 4,7 και για το πόσο θα συστηνόταν 4,2. 

Η Ελληνική Τράπεζα έλαβε 5,30 από τα 10 όσον αφορά την αξιοπιστία της από τα νοικοκυριά έναντι 5,20 τον Νοέμβριο, παραμένοντας στη δεύτερη θέση. 

Στην πρώτη θέση αναρριχήθηκε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού με 5,70 έναντι 5,20 στην προηγούμενη έρευνα. 

Η RCB Bank με 4,85 από 5,40 τον Νοέμβριο του 2014 πέρασε στην τρίτη θέση. 

Πέραν του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, βελτίωση στην αξιοπιστία της σημείωσε και η ΣΠΕ Στροβόλου λαμβάνοντας 5,25 από 4,70. 

Μικρή κάμψη σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες με τις εξελίξεις στην Ελλάδα να δείχνουν να τις επηρεάζουν αρνητικά τους τελευταίους μήνες. 

Η Eurobank έλαβε 4,85 από τα 10 σε σύγκριση με 5,05 πέρσι και η Πειραιώς 4,65 από 4,70. H Alpha υποχώρησε στο 4,90 από 5,05. 

Η έρευνα ήταν παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές με άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω. Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η έρευνα έγινε μεταξύ 2 και 9 Μαρτίου 2015 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RAI Consultants. 

Facebook Comments