Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με τον “ξένο” επενδυτή, που δεν είναι άλλο με αμερικανο/ισραηλινό fund. Σε απάντησή της η Τράπεζα, μετά από επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΕΤΕ, ενημερώνει πως η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της θυγατρικής εταιρίας «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π» σε υποψήφιο αλλοδαπό επενδυτή είναι σε εξέλιξη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την τράπεζα η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει  μεταξύ άλλων τη λήψη  των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της Τράπεζας, καθώς και από τους αρμόδιους φορείς και εποπτικές Αρχές έναντι των οποίων υφίστανται αντίστοιχες συμβατικές και νομοθετικές υποχρεώσεις. Πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας σήμερα, αναφέρουν πως, οι δύο πλευρές δείχνουν να έχουν συμφωνήσει στην εξαγορά από την αμερικανο/ισραηλινή εταιρεία Beny Steinmetz Group Real Estate πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Πανγαία στην τιμή που αποτιμάται στα βιβλία της Εθνικής και εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από τους δύο μετόχους με εισφορά εις είδος.

Με βάση πηγές, η Εθνική θα εισφέρει το κτίριο Καρατζά, ενώ από την πλευρά της η Beny Steinmetz Group Real Estate θα εισφέρει επαγγελματικά ακίνητα που κατέχει στην Ιταλία. Μετά την αύξηση, ο αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων όμιλος θα κατέχει ισχυρό πλειοψηφικό ποσοστό, η διαχείριση όμως της Πανγαία θα παραμείνει στην Εθνική. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2013 η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εθνική Πανγαία έφτανε το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα μεταφερθούν στην εταιρεία και άλλα ακίνητα του ομίλου ΕΤΕ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας. Με τη συναλλαγή η Εθνική ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση. Διατηρώντας τον έλεγχο η Εθνική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να ενοποιεί την Πανγαία.

Facebook Comments