Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να βελτιώσει της σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Το δικομματικό νομοσχέδιο που καταρτίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, στοχεύει στην τιμωρία της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά και για τα περί εμπλοκής της Μόσχας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ωστόσο, η τύχη του νομοσχεδίου στη Γερουσία παραμένει αβέβαιη, μετά τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ. Ο Κόρκερ που είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι διαπραγματευτές για τη συμφωνία αναφορικά με το νομοσχέδιο «είχαν ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο» σημειώνοντας πάντως ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση είναι πρώιμη.

«Έχουμε σχεδόν καταλήξει, αλλά συζητάμε κάποια διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο κατά την άποψη μου, όλα εξελίσσονται καλά. Έχουμε κάποια θέματα που πρέπει να συζητήσουμε για την Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Κόρκερ.

Εάν η Γερουσία που βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων ψηφίσει το νομοσχέδιο, τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει ν αποφασίσει αν θα το υπογράψει ή αν θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο, η απόρριψη του νομοσχεδίου από τον Λευκό Οίκο ενέχει το πολιτικό ενδεχόμενο το Κογκρέσο να παρακάμψει το προεδρικό βέτο, στην περίπτωση που μια τέτοια κίνηση εξασφαλίσει πλειοψηφική υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή της, σχετικά με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, που προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου πριν υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση του προέδρου, για την χαλάρωση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. «Ο ίδιος θα μελετήσει το νομοσχέδιο, προκειμένου να έχει άποψη για την τελική μορφή του νομοσχεδίου» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ ο Τραμπ αρνείται επίσης τα περί συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Ρωσίας.

Κι ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίζει σήμερα για το νομοσχέδιο, ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ θα βρεθεί για δεύτερη ημέρα στο Καπιτώλιο, συνεχίζοντας την κατάθεσή του στην αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπή, αναφορικά με τις συνομιλίες του με Ρώσους αξιωματούχος στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

Facebook Comments