Προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, ενώ με βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,625%. 

Νωρίτερα:

Στο 4,875% αναμένεται να διαμορφωθεί το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ανάδοχων τραπεζών.

Η τιμολόγηση του ομολόγου, λήξεως το 2022, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι, όταν ανακοινωθεί και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση ενός επιτοκίου κάτω του 4,95%. Πηγές από την Αθήνα, παράλληλα, προσδοκούν την άντληση περίπου 4 δισ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θεωρούν πως “το μέγεθος θα εξαρτηθεί τελικά από το αποτέλεσμα της παράλληλης πρότασης επαναγοράς” για το ομόλογο με λήξη τον Απρίλιο του 2019 (στο 4,75%).

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο. 

Η δημόσια προσφορά απευθύνεται ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Από πλευράς διαδικασίας οι έξι ανάδοχοι αναδόχων Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, θα τιμολογήσουν πρώτα την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων και στη συνέχεια στους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.

 

Facebook Comments