Η πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί ένα επιπλέον έτος για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο ποσοστό που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, διαβεβαίωσε σήμερα ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του διεθνούς σχεδίου βοήθειάς της τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται.

«Δεν ζητήσαμε ούτε περισσότερο χρόνο ούτε περισσότερα χρήματα» για να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο διαπραγματευτήκαμε το 2011 με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ κατά την διάρκεια συζήτησης στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

«Η ημερομηνία αυτή του Ιουνίου του 2014 διατηρείται και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Πορτογάλος που να επιθυμεί την παράταση του προγράμματος αυτού προσαρμογής», σημείωσε ο υπουργός του κεντροδεξιού συνασπισμού, ο οποίος κατηγορείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι αγνοεί τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει.

«Το οικονομικό πακέτο διατηρείται στα 78 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ικανότητά μας να χρηματοδοτούμαστε από τις διεθνείς αγορές», σημείωσε επίσης. Αφού προχώρησε σε έναν πρώτο μεσοπρόθεσμο δανεισμό από τότε που επωφελήθηκε του σχεδίου βοήθειας, η πορτογαλική κυβέρνηση υπολογίζει τώρα ότι θα μπορέσει να χαλαρώσει την πορεία μείωσης του ελλείμματός της χωρίς να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τους δανειστές της, αλλά χρηματοδοτούμενη από τις αγορές.

Πριν από την άφιξη των εκπροσώπων των πιστωτών της Πορτογαλίας, οι οποίοι άρχισαν τη Δευτέρα μια νέα εξέταση της προόδου που έχει κάνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο Γκάσπαρ προκάλεσε έκπληξη δηλώνοντας ότι είναι «λογικό» να ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει «μια παράταση ενός έτους στην διορία που έχει δοθεί στην Πορτογαλία για να διορθώσει το υπερβολικό δημοσιονομικό της έλλειμμα».

Ο στόχος να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος, στη συνέχεια στο 2,5% το 2014, δείχνει εφεξής ανέφικτος λόγω της ύφεσης, η οποία είναι πιο βαθιά από ό,τι προβλεπόταν, εξήγησε ο Γκάσπαρ, αναγνωρίζοντας ότι η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, δηλαδή στο διπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν προηγουμένως, έπειτα από μια πτώση 3,2% το 2012.

Με την ανεργία να φτάνει στο νέο ιστορικό επίπεδο του 16,9% του ενεργού πληθυσμού, η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί γίνεται όλο και πιο αισθητή.

Κινήματα πολιτών που δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν κανένα κόμμα διοργανώνουν αύριο πολλές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, των στρατιωτικών ή των συνταξιούχων.

Facebook Comments