Κλείδωσε η συμφωνία, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας, με ένα ωστόσο «αγκάθι» στην ουρά της συμφωνίας που είναι αξίωση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τρ. Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαικής Τράπεζας, όπως αυτό προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις στο Προεδρικό ανέφερε ότι η Τρ. Κύπρου αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη θεωρώντας ότι η Τρ. Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου €9 δισ που είχε συνάψει η Λαική Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως έχει διαρρεύσει, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των €100 χιλ.

Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

Επίσης, θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις καταθέσεις άνω των €100 χιλ. σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο για εξασφάλιση των ταμείων προνοίας κι άλλων ευαίσθητων λογαριασμών που εγκλωβίζονται στη Λαική με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 4%.

Όπως μας αναφέρθηκε οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο με την τρόικα, λίγο έμεινε να ανατιναχθούν στον αέρα, όταν γύρω στις 10.00 η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που συμμετέχει στην ομάδα των επικεφαλής των πιστωτών έθετε στο τραπέζι νέους όρους.

Τελικά προσπελάστηκαν αρκετά εμπόδια και παρέμεινε σε εκκρεμότητα το θέμα της απορρόφησης της «καλής» Λαικής Τράπεζας από την Τρ. Κύπρου για το οποίο θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει ενδεχομένως ακόμη μία προσπάθεια να έχει και νέες διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας σήμερα το πρωί, με στόχο ο Υπουργός Οικονομικών να μεταβεί στο Eurogroup με συνολική συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί το πρωί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον συνοδεύσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Ο Πρόεδρος θα επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικώς εάν και εφόσον υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τα καλά νέα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις κυπριακής πλευράς και τρόικας έγιναν γνωστά όταν το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είχε δηλώσει ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Facebook Comments