Η ανανέωση των ομολόγων του 2008 για τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας -ύψους 4,5 δισ. ευρώ- και η μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης -ύψους 19 δισ. ευρώ- είναι δύο βήματα που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει στη «Ναυτεμπορική» ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
Ο υπουργός Οικονομικών καλεί την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για την επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, για την οποία εκ των υστέρων προβάλλουν το επιχείρημα ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση.
 
Η μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό και με την ανανέωση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
 
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για τo χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014.
 
Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, λέγοντας: «Μέχρι το Μάιο-Ιούνιο έχω πολλή δουλειά, μετά τα πάντα είναι ανοιχτά», ενώ σημειώνει πως δε σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί.

Facebook Comments