«Η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κλείσει γιατί τέθηκαν πρόσθετες απαιτήσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από την κυπριακή πλευρά», ανέφερε στη StockWatch αρμόδια πηγή. «Το θέμα θα αποτελέσει μέρος της συνολικής συμφωνίας», προστέθηκε.

Μετά την αρχική ανακούφιση που προκάλεσε η προχθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας, το τελευταίο 24ωρο άρχισαν να επικρατούν στην Κύπρο δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την αποσύνδεση του κυπριακού συστήματος από το ελληνικό, με την πώληση των ελληνικών παραρτημάτων των δύο μεγάλων τραπεζών.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση την Παρασκευή, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αφού χρειάζονται εποπτικές εγκρίσεις.

Τραπεζικά κλιμάκια βρέθηκαν και σήμερα στην ΚΤ προσπαθώντας να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Τα πράγματα φαίνεται να μην είναι τόσο απλά αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.

Καλά ενημερωμένη πηγή που έχει συμμετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε πριν από λίγο στη StockWatch ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς της Ελλάδος, η οποία εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο, έχει καταθέσει στο τραπέζι νέους όρους οι οποίοι φαίνεται να μην γίνονται αποδεκτοί από κυπριακής πλευράς.

Οι εκπρόσωποι τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Λαϊκής δεν αποδέχονται τους προϋποθέσεις που θέτει στις επί μέρους συμβάσεις της συμφωνίας το κλιμάκιο της Τρ. Πειραιώς της Ελλάδας, θεωρώντας ότι μία τέτοια συμφωνία θα προσθέσει προβλήματα στις δύο κυπριακές τράπεζες.

Η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη λόγω και της συμμετοχής κλιμακίων τεχνοκρατών τόσο της τρόικας Κύπρου όσο και της τρόικας της Ελλάδας.

Από πλευράς Τρ. Πειραιώς υποδεικνύεται ότι η τράπεζα αποδέχθηκε να συμμετέχει σε ένα σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας για να εξαγοράσει τα καταστήματα των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα για να δώσει ανάσα στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

«Η πρόταση μας», ανέφερε αρμόδια πηγή, «έγινε αποδεκτή και σήμερα εξετάζονται οι επιμέρους πτυχές της εξαγοράς που είναι ούτε λίγες, ούτε απλές. Θα πρέπει να συνομολογηθούν συμβάσεις σε ευαίσθητα θέματα, διότι η συμφωνία αυτή συνεπάγεται δισεκατομμύρια ευρώ».

Στους εγχώριους τραπεζικούς κύκλους υπάρχει ευρέως η αίσθηση ότι η συμφωνία αυτή, ανεξαρτήτως των οικονομικών της όρων, καθιστά την Κύπρο μη συστημική, και ευκολότερη την έξοδο της από την ευρωζώνη.

«Οι ευρωπαίοι κατάφεραν να κάνουν ring-fence την Ελλάδα από cy-exit» ανέφερε άτομο που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Στο όλο σενάριο της συμφωνίας που εκτυλίσσεται από χθες στην Κεντρική Τράπεζα προστίθεται και η Ελληνική Τράπεζα. Οι πιστωτές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέδειξαν ότι θα πρέπει και η Ελληνική Τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο να πωλήσει τα καταστήματα της στην Ελλάδα.

Το επιχείρημα φαίνεται να ασπάζονται οι Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι με την επαναλειτουργία των τραπεζικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν θα παραμείνει αλώβητη η Ελληνική Τράπεζα.

Φαίνεται ότι εκ μέρους της διοίκησης της Ελληνικής να επικρατεί σοβαρός προβληματισμός σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπήρξε, επί τούτου, επίσημη αντίδραση της Ελληνικής Τράπεζας.

Οικονομικοί παράγοντες εξέφρασαν σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις με την Ελλάδα.

Επικρίνουν τις κυπριακές αρχές ότι με την απόφαση καθιστούν την Κύπρο μη συστημική ενώ αφήνουν άθικτους τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα, παρά το ότι τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών οφείλονται κυρίως στις ελληνικές τους εργασίες.

Facebook Comments