Στο 27% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Eλλάδα, τον Νοέμβριο του 2012, από 26,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα η Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24%, στις γυναίκες 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,4%. Και στις τρεις κατηγορίες ανέργων η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε..

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στο 11,9% σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (11,8%), ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 10,7% σε 10,8%.

Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιανουάριο 11,8%, στις γυναίκες 12,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24,2%.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Ε.Ε. είχε 26,2 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,9 αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012 η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,9 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη.

Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Ελλάδα (από 20,8% σε 27%), η Κύπρος (από 9,9% σε 14,7%) και η Πορτογαλία (από 14,7% σε 17,6%).

Τον Ιανουάριο του 2013 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της Ε.Ε. τα 5,732 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,642 εκατ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 295.000 στην Ευρωζώνη.

Τα «απαράδεκτα» επίπεδα της ανεργίας, σχολίασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κ. Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου απασχόλησης, κ. Λάζλο Άντορ, τονίζοντας παράλληλα πως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία, ο Επίτροπος απασχόλησης ανέφερε τα εξής: «Τα απαράδεκτα επίπεδα της ανεργίας είναι τραγωδία για την Ευρώπη και δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη και τα κατάλληλα προσόντα για να αυξήσουν τις πιθανότητές να βρουν εργασία. Γι αυτό το λόγο, το Ταμείο Εγγύησης για τους νέους, το οποίο συμφώνησαν στις 28 Φεβρουαρίου οι υπουργοί εργασίας, πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου απασχόλησης τόνισε ότι το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους αποτελεί μόνο ένα μέρος των όσων πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ειδικότερα για την ανεργία των νέων ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι είναι 2,5 φορές υψηλότερη από το μέσο όρο του συνόλου του ενεργού πληθυσμού. Όπως είπε, τον Ιανουάριο του 2013 η Ε.Ε. κατέγραψε 5,7 εκατομμύρια άνεργους νέους (κάτω των 25 ετών), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,6% των οικονομικά ενεργών νέων.

«Η ανεργία των νέων έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα όταν είναι παρατεταμένη, με τον κίνδυνο αποκοπής των νέων όχι μόνο από την αγορά εργασίας, αλλά και από το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Τοντ σημειώνοντας πως η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να καταπολεμήσουν τα αίτια της ανεργίας και να βοηθηθεί ο πληθυσμός που πλήττεται από αυτήν.

Facebook Comments